Cea mai buna apa plata din Romania


Apa este licoarea vietii. Rolul apei in viata noastra este unul foarte des intalnit pe parcursul evolutiei noastre. Apa este folosita pentru a fi bauta, pentru hidratare si totodata pentru a ne potoli setea, tot de apa ne lovim atunci cand vrem sa ne imbaiem, sa ne scaldam intr-o piscina sau, sa ne distram vara pe temperaturile ridicate.

Din dorinta de a bea o apa cu calitati mai ridicate si pentru a fi mai usor de folosit, s-a recurs la imbutelierea apelor si comercializarea acestora in diferite forme.

Bax 6 bucati apa natural alcalina, Aur'a, Aura plata
Cea mai buna
Izvorata din pantecul pamantului, apa AUR’A aduce cu sine la suprafata acea puritate revigoranta.
Bax 6 bucati apa natural alcalina, Aur'a, Aura plata
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Apa Plata Vittel
Cel mai bun pret
Vittel se numara printre cele mai renumite si apreciate branduri de apa naturala din lume.
Apa Plata Vittel
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Apa plata bax 12 sticle San BENEDETTO ELITE
Produs recomandat
Apa plata San Benedetto este prezenta in peste 80 de tari, compania produce o gama variata de produse apreciate pentru calitatea deosebita.
Apa plata bax 12 sticle San BENEDETTO ELITE
VEZI PRETULVEZI PRETUL

Tara noastra este cel mai cunoscut tinut de izvoare naturale de ape minerale naturale. In Romania gasesti cel mai mare numar de izvoare de apa cu o calitate ridicata. Acest lucru nu inseamna ca in Romania toate apele comercializate sunt de cea mai buna calitate.

Asa cum stim, apa este vitala pentru organism. Un om nu poate trai mai mult de 48 de ore fara apa. Astfel,cererea fiind mare automat si pretul ofertei creste pe zi ce trece.

Daca acum 15-20 de ani plateam pentru 1 metru cub de apa 0.5 lei, astazi ajungem sa platim si 5 lei pe 1 metru cub de apa (1000 litri) de la robinet,apa potabila.

Calitatea apei potabile de la reteaua comuna nu este intotdeauna una buna. Nu ma refer foarte buna ci buna. De foarte multe ori apa de la robinet are valori de neimaginat cand vine vorba de cantitatea de reziduu sec, clor sau alti compusi chimici ce fac din apa potabila de la robinet sa fie improprie consumului.

Aceasta calitate a apei trebuie sa fie monitorizata in permanenta de institutii de stat, in special de DSP (Directia de Sanatate Publica), institutie ce trebuie sa tina in parametrii normali calitatea apei potabile.

Daca nu este apa de la reteaua comuna de alimentare cu apa, alta sursa ar fi fantanile, puturile. Si aici calitatea apei este de multe ori sub media stabilita de entitati, apa fiind foarte des contaminate cu nitritii si alte subsante ce intra in panza freatica.

Vine vara iar temperaturile ridicate ne forteaza sa consumam o cantitate mai mare de apa. Nevoia de hidratare creste iar consumul este pe masura.

Nevoia noastra de a consuma o cantitate de apa este completata de recomandarea medicilor, care ne indruma la un consum zilnic minim de 2L de lichide.

Organismul uman este 75% apa, de aici si nevoia de hidratare zilnica, consum recomandat de 8-10 pahare de apa pe zi pentru a avea un organism sanatos si bine hidratat.

Pretul unei ape plate difera de la un producator la altul si de la o locatie la alta. Cateodata, pretul este impactat si de vreme si, mai ales anotimpurile secetoase.

Daca un bidon de apa plata de 0.5l poate fi achizitionat de la 1 leu/bidon pana la 4-5lei/bidon din supermarket-uri, acelasi bidon ajunge la 10 lei in cafenele sau cluburi de noapte.

Cea mai sanatoasa apa plata

Cea mai buna apa plata

Dupa mai multe teste facute de organizatii, cea mai buna apa plata comercializata la noi in tara este apa plata Bucovina.

Unul dintre cele mai importante elemente de departajare al apelor minerale plate este reziduul sec. Reziduul sec este unul dintre cele mai importante compozitii chimice pe care trebuie sa o luam in considerare atunci cand vrem sa alegem cea mai buna apa plata. Cantitatea ce trebuie sa fie continuta de o apa plata buna este de sub 500mg/L de reziduu sec.

Toate aceste informatii sunt trecute pe eticheta tuturor apelor naturale, fie ele minerale plate sau minerale carbogazoase.

Ce reprezinta cantitatea de reziduu sec? Ei bine, acest termen se refera strict la cantitatea de impuritati ce ramane dupa procedeul de incalzire la 180 grade Celsius al produsului. Mai pe intelesul tuturor, daca fierbem o cantitate de apa minerala plata/carbogazoasa pana la evaporarea totala a apei, in recipientul in care am fiert va ramane ceva alb, o pulbere minerala. Acest praf este intr-o cantitate mai mare sau mai mica, in functie de calitatea apei respective.

Cu cat cantitatea de reziduu sec este mai mare cu atat si riscul ca acesti compusi chimici sa se depuna in organismal uman si,astfel apar vestitele pietre la rinichi sau probleme cu bila.

Toate aceste probleme nu apar de pe o zi pe alta, se refera la un consum indelungat si necontrolat al apelor cu un grad ridicat  de astfel de compusi chimici.

Pe eticheta apelor se regasesc si concentratiile de calciu, sodiu, magneziu, reziduu sec si PH-ul apei respective. PH care o transforma intr-o apa acida sau apa alcalina.

Apa minerala plata Bucovina este considerate cea mai buna apa minerala plata din punctul de vedere al cantitatii de reziduu sec, cu un continut de 78mg/l, conform datelor de analiza SNAM.

Cantitatea de calciu regasita in apele minerale plate este si ea un factor important, iar acest factor face ca apa minerala plata Bucovina sa fie pe primul loc. O apa minerala plata cu o cantitate ridicata de calciu nu este recomandata persoanelor care au probleme cu rinichii. Apa minerala plata Bucovina are un continut de 9.85mg/l, cantitatea cea mai mica regasita in apele minerale plate imbuteliate din Romania.

Sodiul este o alta componenta la care trebuie sa ne uitam atunci cand alegem cea mai buna apa plata. Apele care contin o cantitate mai mare de sodiu nu sunt recomandate persoanelor care au probleme cu hipertensiunea arteriala.

In ce priveste cantitatea de magneziu (Mg+) ce se regaseste in compozitia apelor minerale plate/carbogazoase, aici concentratia cu cat e mai mare cu atat e mai bine, astfel echilibreaza metabolismul organismului. Cantitatea maxima de care are nevoie organismul unui adult intr-o singura zi, nu trebuie sa depaseasca 400mg/l.


Renumitele componente ale apei, nitritii si nitratii nu trebuie sa lipseasca din atentia noastra atunci cand ne alegem cea mai buna apa plata.

Nitritii reprezinta prezenta contaminarii cu deseuri menajere, in schimb ce nitratii reprezinta prezenta conaminarii cu ingrasaminte chimice, care se duc in apa freatica dupa folosirea lor in agricultura. Toti acesti compusi sunt nocivi pentru organismul uman.

Cum alegem cea mai buna apa plata?

Sunt multi compusi organici pe care trebuie sa ii urmarim atunci cand cumparam o apa plata. Nu trebuie facuta aceasta analiza de fiecare data cand cumparam o apa plata. Trebuie urmarit o singura data, vedem care producator are cea mai calitativa apa plata (dupa citirea etichetei) si trebuie sa stim ca acel brand, indiferent de magazinul de unde cumparam, apa imbuteliata are aceleasi proprietati.

Nu trebuie sa cadem intr-o capcana. Degeaba cumparam o apa plata buna ca si specificatii trecute pe eticheta, daca aceasta apa a fost pastrata si transportata in conditii improprii.

Apa plata, ca si restul lichidelor este recomandat sa fie pastrate si imbuteliate in recipient de sticla. Pentru ca industriile ne forteaza intr-un fel prin alegerile pe care le iau la nivel mondial, apa plata se comercializeaza intr-un procent foarte mare la peturi de plastic,vestitul bidon de plastic. Fie ca este vorba de pet de 0.5L , 1L ,2L sau 5L.

Apa tinuta in bidoane de plastic trebuie transportate si depozitate cu grija si ferite de lumina soarelui si de surse de caldura. La acesti factori apa isi schimba proprietatile in contact cu plasticul bidoanelor.

Pe langa testele de laborator care se fac inainte de comercializare, ambalarea, transportul si depozitarea sticlelor imbuteliate reprezinta un intreg factor ce da calitatea finala a apei imbuteliate. Apa din bidoanele de plastic se poate contamina foarte usor cu biftenolul A ,substanta chimica ce are efect cancerigen asupra organismului uman, daca acestea nu sunt pastrate corespunzator sau chiar transportate in conditii improprii.

Ca sa alegem cea mai buna apa plata trebuie sa fim atenti la ce cumparam. Nu este foarte greu, trebuie doar sa citim eticheta si sa putem departaja apele in functie de proprietatile trecute pe ambalaj.

S-a ajuns la imbutelierea apelor plate din teama oamenilor de a mai bea apa de la chiuveta, in speranta ca apa imbuteliata este mai buna decat ce curge la robinet. Insa nu intotdeauna este asa, sunt multe teste facute care demonstreaza ca anumite zone au apa de la robinet la fel de calitativa ca o apa plata imbuteliata.

Asadar, calitatea apei de la robinet difera foarte mult de la o zona la alta, chiar daca aceasta calitate ar trebui reglementata prin lege si prin controalele facute de Directia de Sanatate Publica.

Sunt zone unde apa de la robinet nu poate fi folosita nici macar pentru spalatul vaselor. Are foarte multe impuritati sau compusi chimici ce fac ca folosirea apei la treburile casnice sa fie un impediment.

Singura solutie ramane cumpararea apei imbuteliate. Sunt cazuri in care se foloseste apa imbuteliata si la prepararea mancarurilor (ciorbe sau prepapare mancare bebelusi).

Atentia trebuie sporita mai ales atunci cand in familie avem bebelusi, organisme care sunt foarte sensibile la orice compus chimic ce nu trebuie sa se regaseasca in alimentatie.