Cea mai buna centrala termica in condensare in 2023

Centrala termica murala in condensare Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP
Cea mai buna
Probabil cea mai buna centrala termica murala in condensare, cu doua schimbatoare de caldura si un pret excelent.
Centrala termica murala in condensare Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Centrala termica in condensare Ariston Clas One 24 kW + Kit evacuare
Cel mai bun pachet
Unul dintre cele mai bune pachete de centrala termica in condensare si kit de evacuare.
Centrala termica in condensare Ariston Clas One 24 kW + Kit evacuare
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Centrala termica conventionala Motan Sigma 24 pe gaz cu tiraj fortat
Cea mai apreciata
Cea mai apreciata centrala termica conventionala, avand un raport calitate-pret excelent.
Centrala termica conventionala Motan Sigma 24 pe gaz cu tiraj fortat
VEZI PRETULVEZI PRETUL

 

In ultimii ani, tot mai multi dintre noi alegem pentru incalzirea casei o centrala pe gaze, care pe langa avantajele pe care le ofera din punct de vedere al confortului termic, poate fi si economica. Acest detaliu insa depinde de mai multi factori, noi alegem cea mai buna centrala pe gaze in condensare tinand cont de datele tehnice ale fiecarui model, la care se adauga si alte criterii de care trebuie sa tinem cont. Centralele termice în condensare se deosebesc de cele clasice prin consumul redus de energie.

Vorbind de centralele termice, exista mai multe modele, care pot satisface nevoile si se pot plia pe cerintele dumneavoastra, fie ca locuiti la casa sau la apartament. La apartament acestea au consum de gaz mai mic, dat fiind ca exista, in cele mai multe cazuri vecinii de alaturi, de dedesubt sau cei de deasupra, care si ei incalzesc spatiul ambiental pe durata iernii sau atunci cand este frig afara.

Nu vor exista pierderi asa de mari ca si la incalzirea unei case cu aceeasi suprafata neta, dar care are toti peretii exteriori si un pod neincalzit, consumul de gaz pentru a obtine aceeasi temperatura ambianta fiind mult mai mare. De aceea, pentru aceste spatii este necesara selectarea cu mare grija a centralei termice, care sa faca fata la temperaturile variabile de la exterior, la numarul poate mai mare de calorifere, sau in multe cazuri si la transportul agentului termic si a apei calde la inaltime sau la distante mari.

In functie de proiectul instalatiei de incalzire, la care se dimensioneaza totul, inclusiv numarul de calorifere, se alege centrala termica pe gaz murala, potrivita acestor cerinte, pentru a oferi apa calda la temperatura dorita si confortul termic in incinta.

Haideti sa vedem cateva modele de centrale, impreuna cu cateva puncte Pro sau Contra ale acestora.

centrala termica in condensare Ariston Clas One 24kw

VEZI DETALII SI PRET

Ariston Clas One 24 kW este o centrala pe gaze cu conectivitate SMART, utilizata in zona rezidentiala pentru incalzire si preparare a apei calde menajere. Are puterea utila maxima la incalzire de 24 kW si poate fi folosita cu telecomanda Ariston Net. Prin tehnologia BusBridgeNet® poate sa comunice cu alte produse Ariston, astfel incat sa putem combina si potrivi produsele, optimizand consumul de energie.

Ariston Clas One 24 kW are un ecran LCD cu meniu intuitiv din care putem seta usor temperatura dorita si se pot activa functiile la centrala termica in condensare.

Aceasta este recomandata pentru locuinte cu suprafata pana la 180 m² si pentru preparare instant a apei calde. Este o centrala termica silentioasa, avand un nivel de zgomot de 20 dB. Temperatura agentului termic este de maxim 82°C, iar a apei calde menajere este de 60°C la un debit de 12.1 l/min.

Ariston Clas One 24 kW are functii Full Comfort oferind incalzire durabila, prin tehnologia ONE de condensare. Are un schimbator de caldura nou patentat XtraTech, proiectat pentru a garanta o fiabilitate buna.

Centrala termica dimensiuni si greutate: inaltime 74.5 cm, latime 40 cm, adancime 31.5 cm, greutate 29.7 kg.

Vorbind despre eficienta si siguranta, mentionam randamentul maxim la incalzire de 109.8%, eficienta combustiei gazelor 94%, la un consum maxim de gaz natural de 2.33 m³/h.

PRO:

 • Eficienta energetica la producerea apei calde menajere: Clasa A;
 • Eficienta energetica la incalzire este A;
 • Contine kit de evacuare;
 • Conectivitate SMART;
 • Păstrează constante debitul și temperatura ACM.

CONTRA:

 • Pret ridicat.

centra;a termica conventionala Motan Sigma 24

VEZI DETALII SI PRET

Motan Sigma 24 este o centrala termica fara condensare, utilizata in zona rezidentiala pentru incalzire si preparare a apei calde menajere. Are puterea utila maxima la incalzire de 24 kW si o clasa de eficienta de 3 stele, recomandata pentru un confort superior si fiabilitate pentru circuitul de apa calda menajera datorita unui schimbator secundar de caldura.

Suprafata pentru care asigura incalzirea este de 200 m², iar intervalul de temperatura a agentului termic este cuprins intre 30 – 80 °C. Centrala dispune si de un termostat de siguranta la supratemperatura pentru schimbatorul de caldura.

Centrala pe gaze are o interfata prietenoasa pentru comunicarea cu utilizatorul, prin afisajul digital al datelor acesteia, precum si folosirea unor coduri de erori, a unui sistem performant de autodiagnosticare. Sesizeaza lipsa evacuarii gazelor arse, cu ajutorul unui presostat de aer.

Acest model de centrala termica ofera posibilitatea conectarii unui sistem de incalzire in pardoseala, foarte util cand aveti in plan un sistem de incalzire care sa nu expuna vederii caloriferele, dar doriti sa aduca confortul in casele voastre. Supapa de siguranta la suprapresiune protejeaza centrala termica cand apar presiuni mai mari de 3 bari ale apei de alimentare.

Functia de protectie anti-inghet a centralei Motan Sigma 24 este foarte utila mai ales in casele in care nu locuiti permanent. Centrala are consum economic de energie prin pompa de circulatie Low Energy, iar cu ajutorul senzorului de temperatura de pe instalatia de termoficare puteti vedea termperatura agentului termic.

Poate produce apa calda la o temperatura maxima de 55 grade C, la un debit de 10 l/min.

Centrala termica dimensiuni si greutate: inaltime 70 cm, latime 43.6 cm, adancime 30.6 cm, greutate 32 kg.

Randamentul maxim la incalzire al acestei centrale este de 93 %.

PRO:

 • Temperatura setata de utilizator are stabilitate foarte buna (dupa ce atinge temperatura dorita);
 • Sistem inteligent de detectie a debitului de apa si a necesarului de caldura;
 • Protectie anti-inghet si protectie la suprapresiune;
 • Eficienta energetica apa calda menajera: clasa A.

CONTRA:

 • Nu contine kit de evacuare in set
 • Eficienta energetica incalzire: clasa C
 • Apa calda menajera se regleaza dupa cateva minute, la inceput venind foarte fierbinte.

centrala termica murala in condensare Immergas Victrix Tera

VEZI DETALII SI PRET

Vitrix TERA 24/28 este o centrala pe gaze ce beneficiaza de sistemul de ardere cu preamestec total, caracteristic centralelor cu condensare, asigurand importante economii de combustibil. Immergas Victrix TERA 24/28 poate fi utilizata in zona rezidentiala pentru incalzire si preparare a apei calde menajere, avand doua schimbatoare de caldura. Suprafata pentru care asigura incalzirea este de 150 m². Este o centrala termica relativ silentioasa, avand un nivel de zgomot de 38 dB – 50 dB.

Vitrix TERA 24/28 are puterea utila maxima la incalzire de 24 kW, iar puterea nominala la incalzire este cuprinsa intre 4.3 kW – 26.6 kW. Dispune de un display LCD si taste de selectare si reglare usor manevrabile, un tip de interfata pentru utilizator usor de utilizat. Centrala este prevazuta cu functia anti-inghet, realizand de asemenea prepararea instant a apei calde.

Centrala de la IMMERGAS are un schimbator de caldura inovativ, din otel inox, care asigura durabilitate, fiabilitate ridicata si rezistenta la actiunea condensului format prin racirea gazelor de ardere.

Pompa electronica cu consum redus permite economii importante in raport cu pompele traditionale si se auto-adapteaza la variatiile de debit.

Presiunea maxima a instalatiei de incalzire este de 3 bari, iar temperatura apei calde menajere este de 60°C la un debit de 14.1 l/min.

Centralele VICTRIX TERA sunt incadrate in clasa 6, cea mai ecologica sub aspectul emisiilor de NOx, conform Standardelor Europene.

Centrala termica dimensiuni si greutate: inaltime 74.8 cm, latime 44 cm, adancime 25.6 cm, greutate 33.6 kg.

Vorbind despre eficienta acestui model de centrala termica pe gaz murala, mentionam randamentul maxim la incalzire de 102.3%, la un consum maxim de gaz natural de 3.06 m³/h.

PRO:

 • Eficienta energetica la producerea apei calde menajere: Clasa A;
 • Eficienta energetica la incalzire este A;
 • Consum electric redus in stand-by (mai mic de 6 W);
 • Domeniu de modulare a puterii intre 18% si 100%;
 • Intretinere usoara. Centrala folosește o singură placă electronică care îndeplinește funcția de a controla ventilatorul și automatizarea lucru care pe viitor reduce costurile la reparații.

CONTRA:

 • Pret ridicat.

Care este cea mai buna centrala termica in condensare reprezinta dilema cu care se confrunta majoritatea romanilor cand vine vorba de cumpararea produsului care li se potriveste spatiului in care locuiesc sau muncesc zi de zi. De asemenea se doreste ca apa calda sa vina la robinet cu o temperatura constanta, nu osciland intre calduta si fierbinte, cum era in cazul unor centrale mai vechi.

Au trecut acele timpuri in care nu aveam de unde alege, optiunile fiind limitate. Acum, in sec. XXI tehnologia a evoluat foarte mult si ne ofera solutii la toate problemele legate de obtinerea apei calde si a caldurii, asa cum ne dorim. Exista multe magazine, atat fizice, cat si online, care au disponibile modele de centrale termice de marca, ca exemplu Ariston, Motan sau Immergas. Vom analiza beneficiile unor modele, recomandari si solutii pentru utilizarea acestora acasa sau la biroul Dvs.

Centrala termica de apartament se alege in functie de suprafata acestuia, in urma unor calcule specifice se determina necesarul de caldura pe care centrala trebuie sa o poata asigura. Trebuie sa se obtina o temperatura interioara pe gustul fiecaruia, unii dintre noi considera ca 20 grade Celsius este o temperatura ambientala potrivita, dar cei mai multi isi doresc sa aiba o temperatura constanta in apartament, la o valoare de 24-25 de grade Celsius, indiferent de temperatura exterioara.

Pentru obtinerea acesteia se recomanda utilizarea termostatelor standard sau speciale. De obicei, montarea acestuia se face in incaperea cea mai „rece”. Dar nu e o regula. Utilizand termostatul ambiental, fie ca este cu cablu sau wireless, obtinem o temperatura stabila in incaperi, pentru un confort sporit. O alta utlizare a acestuia este programarea (la modelele care au optiunea aceasta) pornirii sau opririi centralei la anumite ore. De exemplu, unii oameni prefera ca pe durata noptii sa beneficieze de temperaturi nu foarte mari, de exemplu 18-20 Grade C, apoi dimineata la trezire sa aiba in apartament temperatura mai ridicata. Programarea ajuta ca prin aceste accesorii sa avem acasa sau chiar la birou, confortul dupa cum alegem „orarul” centralei.

Instalatia de incalzire este complexa, centrala termica este cea care asigura incalzirea apei (sau a agentului termic) care circula prin caloriferele din spatiul de incalzit. Numarul de calorifere este foarte important deasemenea, intrucat cu cat sunt mai multe, confortul este sporit. Temperatura agentului termic este foarte importanta la fiecare model de centrala, dimensionarea instalatiei facandu-se dupa modelul centralei termice. Unele centrale lucrează bine la temperaturi scăzute ale agentului termic, de 40 Grade C, dar altele functioneaza excelent si la temperaturi de 60 grade C.

La proiectarea unei instalatii de incalzire se calculeaza pentru fiecare incapere numarul de elementi, tipul de calorifere, se dimensioneaza intreaga structura pentru a se asigura o uniformizare a temperaturii interioare. O alta recomandare este ca sa se aseze caloriferele sub ferestre, acolo unde este posibil.

La instalatiile existente, care au calorifere din fonta, daca nu exista buget pentru inlocuirea acestora cu radiatoare din aluminiu sau din otel, este necesar a fi curatate foarte bine inainte de a se pune in functiune instalatia cu noua centrala. Specialistii care se ocupa de instalatia Dvs. va pot recomanda solutia optima pentru fiecare situatie, in functie de caz.

Daca dorim doar schimbarea centralei vechi cu una noua, mai moderna, se tine cont de locul in care se va monta aceasta, intrucat centrala termica poate are dimensiuni diferite, nu are loc sau nu corespunde din punct de vedere tehnic si al accesoriilor necesare a fi montate odata cu aceasta.

Centrala termica pe gaz se monteaza pe perete, pe un suport, care pentru fiecare marca sau chiar model este diferit. Montarea centralelor termice se realizeaza numai in incăperi in care nu există pericol de incendiu, explozie sau intoxicare a utilizatorilor cu gaze de ardere.

Din anul 2015, a intrat in vigoare Directiva ErP (Energy related Products) ca o actiune a Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de carbon. Se doreste cresterea calitatii produselor si fabricarea unor produse foarte eficiente. De aceea sunt preferate centralele termice in condensare, care fiind moderne, cu performante optimizate, asigura consum redus de energie si gaz. Aceasta lege pentru centrala termica a fost un pas important pentru ca centralele termice sa devina tot mai performante.

Centrala termica fara condensare se utilizeaza tot mai rar, iar cand este momentul ca aceasta sa fie inlocuita, se alege centrala in condensatie.

Daca alegem o centrala termica second hand trebuie sa luam in considerare vechimea acesteia, ce durata de utilizare poate avea dupa ce o montam si daca se va merita investitia intr-un produs deja utilizat de alcineva. Piesele componente ale centralelor termice au costuri relativ mari, de aceea trebuie urmarite toate aspectele inainte de a lua o decizie. Mai bine achizitionam o centrala termica in condensare ieftina care poate sa satisfaca nevoile la acel moment: consum redus de energie, eficienta mare, costuri mici de intretinere. Important este ca centrala sa poate beneficia de autorizarea ISCIR, conform normelor.

O centrala termica pe gaz conventionala are o garantie oferita de producator, care poate fi de 3 ani, insa durata de utilizare a acesteia este de circa 10 ani. Prin intretinerea ei si verificarile tehnice periodice, aceasta poate fi marita, insa nu foarte mult timp pentru ca devine riscanta folosirea ei pe durata indelungata.

Un alt factor important la alegerea centralei termice este service-ul, cat de rapid puteti primi ajutor de la service-urile autorizate in zona in care locuiti. Puteti intreba inainte de a achizitiona si monta centrala daca pot veni la Dvs. in caz de avarie, sau daca pot furniza piesele necesare in cel mai scurt timp. Este vital pe perioada iernii, cand incalzirea locuintei este absolut necesara, dar si in celelalte sezoane, cand avem nevoie de apa calda menajera.

O alta solutie pentru intretinerea in timp la o centrala termica pe gaz murala este contractarea unor abonamente catre firmele autorizate in reparatie si realizare ISCIR, care pot face verificari pe parcurs, dupa un program stabilit, prin care vedeti starea centralei si eventualele mici reparatii sau reglaje. Sunt multe firme care ofera aceste servicii, ca servicii post-garantie, pentru a va oferi siguranta ca centrala Dvs. va functiona la capacitatea corespunzatoare.

Ne dorim de multe ori centrale termice pe gaz ieftine, dar nu luam in calcul ca aceste costuri initiale mai mici, pot aduce costuri mari pe parcurs, prin consum mare de gaz, eficienta mica sau reparatii dese. Un pret centrala termica in condensare este mare sau mai mic, in functie de brandul acesteia, de modelul sau generatia din care face parte, cele mai noi fiind de foarte multe ori mult mai rentabile, cu fiabilitate pe termen lung.

La toate aceste caracteristici, daca se alege si un termostat de centrala bun ,  de preferat wireless ca sa te scuteasca de cabluri, consumul va fi redus cu siguranta simtitor si astfel poti spune ca ai facut cea mai buna alegere.