Cea mai buna centrala termica pe gaz in 2023

Centrala murala in condensatie VAILLANT ecoTEC
Cea mai buna
Un kit complet cu centrala termica in condensatie, care sa fie de folosit pentru o suprafata de pana al 200mp.
Centrala murala in condensatie VAILLANT ecoTEC
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Centrala termica murala in condensare Ariston Cares Premium 24 EU
Cel mai bun pachet
Centrala termica murala in condensare de 24KW cu doua schimbatoare de caldura. Are kit inclus in pret.
Centrala termica murala in condensare Ariston Cares Premium 24 EU
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Centrala termica conventionala Motan Sigma 24
Cea mai apreciata
O centrala termica conventionala pe gaz, foarte apreciata de catre utilizatori. Ofera economie in consum cu LowEnergy.
Centrala termica conventionala Motan Sigma 24
VEZI PRETULVEZI PRETUL

 

Facturile uriase la agentul termic pe perioada iernii a impins multa lume sa faca o schimbare. Schimbarea aceasta se refera la debransarea de la sistemul centralizat de energie termica a orasului/localitatii, lucru ce se intampla mult mai des in ultimii ani si, instalarea unei centrale pe gaz.

Sunt zone unde exista o subventie a energiei termice, subventie ce mentine costul scazut al energiei termice pe care sa o suporte locuitorii si este considerata o investitie ce nu ar fi amortizata intr-un timp scurt, dar acestea le numaram pe degete. Din ce in ce mai multe orase/localitati incearca sa scada cat de mult posibil din aceasta subventie pentru a nu mai suporta cheltuieli mari pentru agentul termic.

Fie ca e vorba de o debransare de la agentul termic sau construirea unei locuinte noi, casa sau bloc, in aceste situatii se instaleaza o centrala termica pe gaz. Putem opta pentru achizitia unei centrale termice pe gaz clasica sau sa investim intr-o tehnologie performanta ce ne ofera mai multe facilitati.

Sunt foarte multe firme de centrale termice pe gaz care ofera acelasi centrale in ansamblu, dar sunt multe criterii de care trebuie sa tinem cont atunci cand facem o investitie in aceasta centrala. Nu de multe ori se intampla sa achizitionam o centrala si dupa 3-4 luni de folosire sa vedem ca nu am facut alegerea corecta.

 

Ghidul cumparatorului 

Tipul centralei termice pe gaz

Exista doua tipuri de centrale termice pe gaz, clasice si cele prin condensare. In principiu ele ofera acelaeasi lucruri, agent termic si apa menajera calda. Diferenta dintre ele este ca, centrala clasica pe gaz a fost interzisa in UE datorita poluarii aerului prin emisiile de CO2 si inlocuita cu o varianta mai blanda cu mediul, varianta prin condensare.

In interiorul centralei cu condensare , pe timpul arderii se produce condens la combinatia dintre hidrogenul continut de gaze si oxigenul din aer. La centralele clasice, energia termica rezultata de acesti vapori, se pierde. Consumul unei centrale pe gaz in condensare este mai mic cu aproximativ 25-30% fata de o centrala pe gaz clasica, de aici si pretul mai ridicat al acesteia. Dar trebuie sa tinem cont ca degeaba achizitionam o centrala in condensare daca instalatia nu este executata corect din punct de vedere al cerintelor acestor centrale, in aceasta situatie ajungem sa fim mai avantajati de o centrala clasica decat de aceasta prin condensare.

 

Capacitatea centralei termice

Majoritatea centralelor termice sunt de 24KW si au un singur consumator. Atunci cand mergem sa cumparam o centrala trebuie sa stim pentru ce suprafata vrem sa o folosim si daca avem nevoie de 1 consumator sau de mai multi. “Consumator” nu inseamna ca putem folosi o centrala pentru 2 apartamente sau 2 case, ci ne referim aici la cate robinete pornim in acelasi timp. De exemplu, la o centrala cu un consumator, in momentul in care folosim apa calda la bucatarie si mergem la baie si dam drumu la robinet pe apa calda, vom observa o scadere a presiunii, tocmai din acest motiv trebuie sa stim cati oameni suntem in casa si putem folosi apa in acelasi timp pentru a nu ajunge intr-o situatie in care cineva spala vasele la bucatarie iar o alta persoana vrea sa faca un dus si nu o sa poata face pentru ca nu are presiune.

O varianta mai mare ar fi centrala termica de 28kw-30kw, aceasta este recomandata pentru casele/apartamentele mai mare de 3 camere si care sa aiba cel putin 2 bai. Alegand aceasta varianta aceasta exludem situatiile neplacute despre care am discutat mai sus.

 

Perioada de Garantie

Garantia standard pentru o centrala termica este de aproximativ 2-3 ani. Daca vrem sa stam fara griji o perioada mai indelungata, mai nou, exista posibilitatea unei garantii extinse, ceea ce inseamna ca putem acoperi anumite daune pe o perioada mai indelungata de timp. Dar ,odata cu aceste garantii extinse luam si anumite sarcini pe care trebuie sa le indeplinim, de pilda reviziile cu anumiti perteneri, revizii facute la un termen fix s.a.m.d.

In oricare dintre aceste situatii, avem obligatia de a face racordarea centralei termice la gaz printr-o firma autorizata ANRE, iar toate celelalte operatiuni pe durata folosirii, gen punerea in functiune (PIF), verificarea tehnica periodica (VTP) dar si autorizarea de functionare (AF), trebuie sa fie realizate de catre firme specializate si autorizate ISCIR, altfel ajungem sa pierdem garantia si ne putem in pericol atat vietile noastre cat si pe cele ale vecinilor nostri.

 

Pretul

Desi ar trebui sa fie un ultim criteriu de departajare al centralelor termice pe gaz, acesta a ajuns sa fie primul sau al doilea criteriu in momentul in care achizitionam o centrala. Acest aspect vine din dorinta de a cheltui cat mai putin si de a face o economie, economie ce nu ar trebui sa se regaseasca neaparat la acest capitol, dar asta vine de la veniturile mici pe care le avem noi, romanii, fata de celelalte tari europene.

Un pret corect poate fi dat de catre un inginer in instalatii, instalator autorizat, pentru ca pe langa pretul centralei , trebuie suportat costul avizelor (cele amintite mai sus), costul caloriferelor, costul tevilor de instalatie si nu in ultimul rand, detectorul de gaz si un termostat.

Aici putem aminti de o greseala pe care o fac multi, aceea de a instala o centrala termica pe gaz pe vechile instalatii de termoficare. Este exclus acest lucru, desi multi inca il mai fac din dorinta de a suporta o cheltuiala cat mai mica. Acest lucru nu duce la nimic bun, din contra, dupa un timp scurt ne trezim cu costuri mai mari de maintenanta a centralei sau daca nu, ajungem sa inlocuim centrala datorita mizeriei ce ajunge in interiorul acesteia prin conductele vechi.

 

Termostatul

Desi multi spun ca nu e mare lucru folosirea unui termostat, sau ca achizitia acestuia nu este atat de importanta, va pot spune clar ca folosirea unui termostat aduce dupa sine numai lucruri bune. Ma refer la un consum cat mai bun de gaz, o setare corecta a temperaturii in interiorul incaperilor cat si posibilitatea de a controla de la distanta centrala termica.

Costul celui mai bun termostat pentru centrala se amortizeaza relativ repede, 1 an maxim 2 ani, mai ales pe perioada iernii , unde se foloseste mult gaz pentru agentul termic. Pe perioada verii, consumul se rezuma doar la incalzitul apei menajere, ceea ce este nesemnificativ in comparatie cu iarna, mai ales atunci cand temperaturile exterioare sunt foarte scazute.

 

Producatorul

Brand-ul unei centrale termice spune multe despre calitatea acesteia. La noi in tara, printre cele mai apreciate brand-uri sunt: Vaillant, Viessmann, Immergas, Buderus, Motan si Ariston. Toate aceste firme ofera in principiu aceleasi caracteristici ale unei centrale clasice sau in condensare, diferenta ar putea fi un afisaj electronic in plus, un meniu mai simplu de setare a temperaturii sau afisarea unei liste cu ce reprezinta fiecare eroare ce poate aparea la acestea.

Aici ne putem intalni cu situatia in care gasim cea mai buna centrala termica pe gaz de la firma X cu pretul de 1500 lei si vedem ca firma Y are o centrala cu aceleasi caracteristici (putere,clasica sau in condensare,accesorii,etc.) la pretul de 2000 lei. Aici intervine brand-ul si alegerea este strict a noastra, alegere care se face in functie de increderea pe care ne-o ofera brand-ul dar si anumite servicii pe care le poate oferi producatorul (instalare gratuita, o revizie gratuita,etc.)

 

Dupa toate aceste aspecte putem spune ca cea mai buna centrala termica pe gaz difera in functie de suprafata pe care o are locuinta, de numarul de consumatori pe care dorim sa ii suporte si, nu in ultimul rand, de bugetul pe care il avem.