Cea Mai Buna Crema Pentru Cosuri in 2024

Cea mai puternica
Crema are la bază extracte de lavandă şi aloe vera, care calmează şi linişteşte tenul în profunzime.
Crema pentru acnee PELL AMAR
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Cel mai bun
Ușor de folosit și de curățat ca și aparat, nu este extrem de dur cu tenul deci nu poate provoca răni decât in cazul in care nu este manevrat corespunzător
Aparat cu ultrasunete pentru eliminare cosuri
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Cea mai recomandata
Se poate folosi pentru ten cu acnee mixta, juvenila, usoara si moderata. Ofera o hidratare de durata.
La Roche-Posay Effaclar Duo
VEZI PRETULVEZI PRETUL

 

Aspectul conteaza foarte mult in ziua de azi indiferent daca vorbim de femei, barbati, copii sau adolescenti. Suntem persoane care ne luam foarte mult dupa aspect, judecam repede si prima impresie uneori inseamna o colaborare fructuoasa, un esec la interviu sau o relatie frumoasa bazata pe chimie si compatibilitate.

De cele mai multe ori femeile fac senzatie doar cu modul in care le arata fata. Un exemplu bun ar fi femeile musulmane care isi arata doar fata si atrag barbatii prin frumusetea tenului, machiaj si culoarea ochilor. Este impresionant cum oamenii se simt atrasi de o persoana sau o plac doar cand ii vad pielea si ochii.

Pentru o femeie modul in care ii arata fata este foarte important pentru ca barbatii intorc capul dupa femeile cu trasaturi frumoase ale fetei, nu neaparat cu un corp sculptat. Traim in lumea in care prima impresie inseamna senzatia, emotia pe care o produce fata noastra si uneori investim foarte multi bani in asta.

Industria frumusetii vinde femeilor cosmetice care sa le acopere imperfectiunile, produse care sa le potenteze trasaturile frumoase sau le ofera ocazia de a-si corecta defecte din nastere sau lucruri de care se simt stanjenite prin intermediul chirurgiei plastice. Este o industrie in care pentru a arata bine trebuie sa dai o caruta de bani daca natura nu te-a inzestrat cu o frumusete naturala fara de cusur.

Cea mai mare problema a femeilor, una pe care incearca sa o corecteze sau sa  tina sub control o reprezinta acneea care persista sau revine. Desi cei mai multi cred ca acneea este problema adolescentilor de fapt, sunt multe persoane care au aceasta problema desi au trecut de varsta pubertatii. De multe ori vedem in jur persoane care se afla la o doua tinerete si au urme de acnee severa sau chiar o acnee profunda pe fata.

crema-pt-acnee-pellamarVEZI DETALII SI PRET

Este o crema bio pentru acnee, recomandata pentru ingrijirea tenurilor acneice si seboreice. Ajuta la ameliorarea leziunilor inflamatorii si, mai ales, ajuta tenul acneic ce a fost afectat de tratementele puternice impotriva acneei. Facuta din extracte de lavanda si aloe vera, aceasta calmeaza si linisteste tenul in profunzime. Are proprietati antibacteriene si protejeaza pielea si totodata ajuta la reglarea secretiei de sebum.

Este testata dermatologic iar un lucru foarte important de mentionat, aceasta este o crema antiacnee fara parabeni si fara parfum. Impiedica dezvoltarea microorganismelor cauzatoare de forme inflamatorii si de acnee purulenta, precum si curatarea epidermei, eliminand riscul formarii cicatricilor si indepartand punctele negre. Calmeaza iritatiile si hidrateaza tenul, imbunatatind textura si aspectul sau.

Aplicarea cu regularitate imbunatateste supletea si aspectul pielii, permitand combaterea eficienta a acneei. Dupa utilizare, pielea isi recapata frumusetea, aspectul sanatos si impuritatile sunt mai putin vizibile. De asemenea porii sunt micsorati iar pielea este neteda, mai putin sensibila la formarea punctelor negre, formelor inflamatorii si cosurilor.

Aceasta crema pentru acnee se aplica dimineata si seara pentru tratarea tenurilor acneice si seboreice. Se aplica pe pielea uscata, dupa curatarea fetei cu un gel purificator sau o lotiune calmanta.

PRO:

  • Crema testata dermatologic;
  • Fara parabeni;
  • Fara parfum;
  • Tratament pentru ten acneic;
  • Cantitate suficienta pentru tratament.

CONTRA:

  • Nu am gasit minusuri.

tratament-corector-anti-imperfectiuni-la-roche-posay-effaclar-duo

VEZI DETALII SI PRET

Facut special pentru pielea grasa si predispusa la acnee, La Roche Posay Effaclar Duo+ functioneaza pentru corectarea si hidratarea pentru un ten mai clar si mai sanatos.

Facut dintr-un cocktail de ingrediente benefice, inclusiv Niacinamida, Glicerina si Acidul Salicilic, tratamentul perfect poate fi folosit zilnic pentru a reduce aspectul petelor și punctelor negre.

Este un produs testat dermatologic si testatin special pe pielea sensibila. Este hipoalergenic si non-comedogenic, iar un lucru foarte imporant este ca nu are parabeni, conservanti sau coloranti si astfel poate fi mentionat ca fiind cel mai bun tratament pentru tenul acneic.

Ajuta la diminuarea secretiei de sebum, principala problema a tenului acneic si ajuta la inchiderea porilor. Ofera o hidratare de durata si se poate aplica dimineata sau seara pe intreaga fata dar numai dupa o curatare cu un gel de curatare.

PRO:

  • Corector anti-imperfectiuni pentru femei;
  • Tratament testat dermatologic;
  • Nu are parabeni sau conservanti;
  • Recomandat doar pentru tenul gras;
  • Rezultate destul de rapid.

CONTRA:

  • Cantitatea poate fi insuficienta pentru anumite persoane

Emulsie imperfectiuni pentru cosuri si puncte negre Avene Cleanance Expert

VEZI DETALII SI PRET

Imperfecțiunile și coșurile au nevoie de o rutină de îngrijire corectă pentru a le putea estompa și a le vindeca, iar acesta este și rolul emulsiei Avene Cleanance Expert, care reduce roșeața și a ajută la eliminarea coșurilor.

Este o emulsie pentru tenul cu tendință acneică, predispus la imperfecțiuni și puncte negre și poate fi folosită singură sau in combinație cu alte produse care să nu usuce tenul. Un aspect important este faptul că este un produs hipoalergenic și non-comedogen, nu conține parabeni și se poate utiliza începând chiar din adolescență, la recomandarea medicului dermatolog.

Mod de utilizare

  • Oferă rezultate vizibile dacă este folosită pe ten atât dimineața cât și seara, după o curățare in profunzime, de regulă din aceeași gamă de produse Cleanance, sau in funcție de recomandarea medicului personal.

Ingrediente active

  • Avene Cleanance Expert conține Apa termală Avene, care are efecte calmante, Manolaurin ce ajută la menținerea secreției de sebum. De asemenea, mai conține Diolenyl, ingredientul principal pentru eliminare coșurilor, dar și X-Pressin un ingredient exfoliant, care facilitează netezirea pielii și reducerea punctelor negre.

Prezentare

  • Se prezintă într-un recipient de 40 ml

Crema pentru piele grasa cu imperfectiuni severe Ivapur A.I Akne-Syt, Ivatherm

VEZI DETALII SI PRET

Tenul gras este recunoscut pentru faptul că este predispus la coșuri, puncte negre și de cele mai multe ori acnee, iar crema Ivapur A.I Akne-Syt de la Ivatherm, este destinată acestor situații.

Datorită ingredientelor, crema oferă acţiune intensă, ajută la o eliminare a coşurilor în proporție de 99% şi previne reapariţia lor. Partea bună din toate aceste lucruri este că reduce considerabil riscul apariției cicatricilor.

Produsul conține un ingredient special Sytenol A care facilitează reducerea secreției de sebum, și ulterior calmarea tenului. Crema Ivapur A.I Akne-Syt mai conține acid salicilic şi acid glicolic, doi acizi care curăţă porii în profunzime. De asemenea, Octopirox şi Gluconatul de Zinc opresc proliferarea microorganismelor responsabile de imperfecţiuni, cel din urmă fiind purifiant şi reglator al secreţiei de sebum.

Produsele Ivatherm conțin apă termală chiar din țara noastră, de la Băile Herculane, cu efecte calmante asupra tenului.

Mod de utilizare:

  • Primul pas este curățarea tenului în profunzime, cu produse care să se potrivească cu acesta, ținând cont de ingrediente și de acțiunile pe care le au asupra tenului. Ulterior, se aplică atât dimineața cât și/sau seara într-o cantitate mică. Important este să evitați contactul cu ochii.

Prezentare

  • Se prezintă intr-un recipient de 30 ml

 

PRODUS NOU PENTRU COSURI

Prima si cea mai eficienta metoda de a trata acneea este sa folosesti cea mai buna crema pentru cosuri, dar cum o gasesti? Piata cosmeticelor si farmaciile iti ofera mii de produse care promit sa iti faca fata neteda si curata din nou, dar este greu sa alegi cu atata varietate.

Pentru aceia dintre voi care au incercat mai multe creme pentru cosuri, dar inca nu stiu ce sa mai incerce pentru a avea efectul scontat, am pregatit o selectie de produse si Ghidul Cumparatorului care va va ajuta sa luati cea mai buna decizie care sa stopeze problema permanent.

aparat-cu-ultrasunete-pentru-eliminare-cosuriVEZI DETALII SI PRET

Este un aparat revolutionar cu ultrasunete ce ajuta in tratarea problemelor acneice si nu numai. Cu ajutorul lui poti indeparta excesul de sebum si celulele moarte. Ajuta la imbunatatirea producerii de colagen dar si la elasticitatea pielii (lifting). Dupa folosirea lui, pielea absoarbe mult mai usor crema hidratanta sau serurile.

Aparatul cu ultrasunete Eggo Skin reprezinta o varianta non-invaziva, non-iritanta de exfoliere a pielii si trebuie mentionat ca penetreaza in profunzime pielea ajungand  pana la nivelul tesutului adipos.

Cu ajutorul aparatului si a operatiunii de exfoliere, patrund mult mai in profunzime cremele hidratante si totodata este stimulata producerea de colagen.

Efectele principale ale tratamentului facial cu ultrasunete sunt: stimularea productiei de colagen (termic), masaj facial (mecanic) si imbunatateste circulatia sangelui si relaxeaza musculatura (biologic).

Se poate folosi pe orice zona a corpului si este foarte usor de folosit si curatat. Se foloseste intotdeauna pe pielea umeda. Faptul ca are acumulator te scuteste de achizitia de baterii.

PRO:

  • Aparat cu ultrasunete revolutionar;
  • Activeaza circulatia;
  • Stimuleaza productia de colagen;
  • Curata in profunzime;
  • Usor de folosit si intretinut;
  • Are acumulator.

CONTRA:

  • Pentru anumite persoane, pretul este cam mare.

 

Ghidul cumparatorului

Tipul de Acnee

puncte negrePentru a alege cea mai eficienta crema pentru cosuri va trebui ca mai intai sa afli ce tip de acnee ai : poti avea puncte negre, puncte albe sau o piele iritata care are colectii purulente dureroase. Fiecare tip de acnee se trateaza diferit si orice crema ai folosi, nu este prea benefic sa iti storci cosurile. Vei introduce in porii dilatati ai fetei tot felul de particule de praf si microbi, iar acneea va reaparea de data asta si mai violent pentru ca ai alimentat-o.

 

Tipul de Inflamare

Acneea poate fi de doua feluri: acnee non-inflamatorie si acnee inflamatorie. Atunci cand ai un ten gras care secreta o mare cantitate de sebum este foarte posibil ca in fiecare zi sa iti mai apara un cos nou sau un punct negru pe care nu il poti face sa dispara decat daca mergi in mod repetat la cosmetician. Vei cheltui foarte mult sa iti mentii tenul curat si luminos, dar asta ti-e norocul. Acneea non-inflamatorie trebuie tratata in mod permanent cu produse pentru ten gras care sa iti limiteze secretia de sebum si mai ales, este important sa folosesti produse cat mai natural obtinute pentru a nu irita si mai mult tenul.

Exista o multime de cosmetice care reduc problema pe moment, dar care isi pierd efectul daca nu le folosesti sau care doar iti mascheaza acneea. Alege produse care sa o trateze, nu sa o ascunda iar seara sa te vezi in oglinda la fel de iritata si plina de cosuri cum te stiai.

Inainte de a trata un anumit tip de acnee trebuie sa afli daca problema este de tip imunitar si suferi de acnee inflamatorie cronica. Daca ai nesansa sa ai aceasta afectiune tenul tau va reactiona la orice fel de toxina sau bacterie si iti vor aparea cosuri si puncte negre. Pielea ta va fi mereu inflamata, rosie, sensibila, iar cosurile vor cumula puroi care este dureros de scos din piele.

Iti este recomandat un regim drastic de igiena si chiar tratament medicamentos pentru a trata problema de la radacina. De cele mai multe ori tratamentele naturiste nu reusesc sa elimine acneea si uneori o fac sa se raspandeasca si mai mult.

Tipul de Produs

Pe piata cosmeticelor si tratamentelor se gasesc mai multe tipuri de creme:

  • Creme impotriva cosurilor;
  • Geluri cu actiune adanca;
  • Lotiuni astringente;
  • Seruri;
  • Masti pentru acnee;
  • Batoane corectoare;
  • Creme BB.

Indiferent ce tip de acnee ai, fata ta trebuie curatata zilnic cu un gel de curatare pe care il vei aplica pe porii deschisi, il lasi sa actioneze si apoi il clatesti cu multa apa. Cremele pentru cosuri au o consistenta mai groasa si formeaza o bariera la nivelul pielii impotriva oricaror bacterii care se iau din aer.

Tenul uscat este mediul ideal pentru folosirea unor astfel de creme deoarece acopera foarte bine porii pronuntati si tin acneea departe. De retinut este faptul ca orice crema eficienta si buna calitativ va contine cat mai putine uleiuri si va fi non-comedogenic. Tenul gras si cel mixt au nevoie de o crema matifianta care hidrateaza tenul si il lasa catifelat la atingere.

Produsele sub forma de gel au o actiune mult mai usoara si dispar daca se maseaza delicat folosind apa din abundenta. Pot fi folosite fara restrictii pe tenul gras si au o actiune mult mai eficienta daca se aplica pe ten seara inainte de culcare. Astfel se da timp tenului sa absoarba nutrientii din gel si va preveni imbacsirea tenului, deci sansele acneii de a reaparea sunt foarte mici.

GAMA COMPLETA CREME DE FATA

Formula

Formula celei mai bune creme de cosuri trebuie sa includa urmatoarele substante : retinol, aspirina, peroxid de benzoil, zinc, acid lactic, acid glicolic si uneori chiar sulf.

Acneea cronica si cicatricile lasate de aceasta dispar foarte greu, de aceea cea mai buna crema pentru cosuri este cea pe baza de retinol, un derivat al vitaminei A care hraneste epiderma, iar celulele se regenereaza mai usor si mai repede.

Daca suferi de acnee inflamatorie cel mai bun nutrient pentru tenul tau este peroxidul de benzoil deoarece distruge bacteriile si microorganismele, apoi usuca tenul care contine chisturi de puroi. Acest compus se gaseste foarte rar pe piata cremelor cosmetice, de aceea este bine sa cauti in schimb acid acetilsalicilic, adica faimoasa aspirina. Aspirina astupa porii si reduce riscul aparitiei unor cosuri noi.

Acizii glicolic si cel lactic te vor ajuta sa elimini impuritatile si celulele moarte de pe suprafata tenului totodata calmand inflamatiile. Apoi vor stimula cresterea unor celule noi, deci iti cicatrizeaza vechile cosuri si iti regenereaza pielea fetei.

Daca ti-e teama de un tratament atat de agresiv cu tenul poti incerca un tratament de scurta durata folosind spray-urile cu zinc care trateaza inflamatiile si cosurile pe langa faptul ca tine sebumul sub control. Astfel vei scapa de acel luciu natural al pielii care devine iritant chiar si de sub fondul de ten aplicat in strat generos.

Tipul de Ten

Produsele care trateaza cosurile vin pe categorii in functie de tipul de ten pe care il detii. Astfel vom avea creme hidratante pentru ten acneic, creme pentru cosuri pe un ten gras si alte produse pentru tenul normal sau cel mixt.

Daca ai tenul uscat si suferi de acnee ar trebui sa folosesti o crema hidratanta care sa nu contina ulei pentru a evita descuamarea pielii dupa aplicarea acelei formule. Poti folosi cu incredere produsele de tip crema sau lotiune care nu usuca tenul in exces.

Daca ai un ten gras sau cu tendinte de ingrasare trebuie sa te feresti de cosmeticele care au in compozitie uleiuri de orice tip si sa folosesti cu incredere produsele pe baza de miere de albine. Cele mai bune formule sunt variantele gel, lotiuni sau chiar seruri lichide care iti pot astupa porii la nivel minimal.

Daca ai un ten normal sau mixt poti folosi creme de curatare sau produse matifiante care iti hidrateaza tenul si iti regleaza secretia de sebum.

Brandul

Pe piata cosmeticelor exista o multime de branduri, dar cele mai cunoscute sunt urmatoarele : Avene, Ivatherm, Bioderma, Yves Rocher, La Roche-Posay, Vichy, Garnier sau Essence. Pentru a alege cel mai bun brand este nevoie sa citesti review-uri online ale anumitor produse si sa verifici lista ingredientelor.

Cea mai buna crema pentru cosuri se lasa greu de gasit, dar luand in calcul tot ce am discutat mai sus, vei avea destula informatie pentru a lua cea mai buna decizie avizata si cea mai potrivita formula pentru tenul tau si problemele tale. Identifica problema si tipul de ten, apoi foloseste produsele potrivite pentru propria situatie.

Acneea reprezinta cea mai frecventa afectiune dermatologica in Occident. Cifrele arata ca prevalenta acneei la persoane cu varsta cuprinsa intre 12-24 ani este de 85%, un procent foarte mare. Tot din studii reiese ca o importanta proportie din pacientii cu acnee este constituita din tineri care au depasit perioada pubertatii si din persoane adulte. Pentru persoanele care depasesc 20 ani, prevalenta acneei la este de 73%. Din toate aceste cifre, ei bine, la toate grupele de varsta sexul feminin este mai frecvent afectat decat cel masculin de acnee. Per total, luand in considerare si forma usoara de acnee, cea fiziologica, prevalenta creste la 54% in populatia feminina si 40% in cea masculina.

Acneea adultului poate fi o continuare a acneei juvenile sau poate aparea din senin, fara un istoric anterior de acnee la varsta tanara. Ea este de asemenea semnalata in perioada pre-pubertara incluzand nou-nascutii si chiar copii, intr-un procent mai mic.

Prevalenta la acnee este intr-un procent mai mare la persoanele albe si hispanice fata de persoanele de culoare. Cauza acestei diferente este neclara si, desi au fost incriminati factori nutritionali ca si cauza a acestei prevalente reduse, totusi nu s-a putut stabili o concluzie pertinenta. Influenta factorilor nutritionali asupra acneei a fost indelung contestata. Cei care sustin legatura dintre nutritie si acnee se bazeaza pe influenta exercitata de factorii nutritionali asupra nivelului seric al unor hormoni, cum ar fi factorul de crestere insulin si porteina transportatoare. Astfel, alimentele cu continut foarte scazut de carbohidrati care determina cea mai mica variatie a glicemiei postprandial, precum si dieta bogata in acizi grasi esentiali tip omega 3 sunt caracterizate ca benefice pacientilor suferinzi de acnee.

Laptele a fost considerat un factor favorizant al acneei, la baza acestei afirmatii stand prezenta unor variati hormoni in produsele lactate consumate.

Alte studii efectuate in urma cu peste 30 de ani ofera dovezi clare cu legatura dintre nutritie si acnee. In relitate este foarte greu de controlat dieta in cadrul unui studiu, mai ales cand acesta este efectuat pe un lot de tineri. In prezent, se considera ca am beneficiat totusi de studii chimice nu suficient de extinse, de bine planificate si controlate, pentru a stabili cu certitudine rolul jucat de factorii nutritionali in etiologia acneei. Aceasta afirmatie este In concordanta cu datele furnizate de ghidurile chimice publicate de Academia Americana de Dermatologie.

De asemenea, fumatul si influenta sa aspura prevalentei si severitatii acneei a fost investigata in cateva trialuri clinice publicate. Dintre aceste studii, doua au sugerat o asociere pozitiva intre fumat si acnee, trei au propus o asociere negativa iar doua nu au gasit nici un fel de asociere. Din aceasta cauza, divada ramane neconcludenta, insa, oricum trebuie militat pentru renuntarea la fumat, pentru a elimina multi alti factori de risc pentru sanatate.

O constatare foarte importanta este aceea ca acneea poate aparea intr-un numar de tulburari genetice si afectiuni endocrinologice, existand foarte multe cercetari in ceea ce priveste componenta genetica a acneei vulgare.

Acneea vulgara este o afectiune comuna a foliculului pilo-sebaceu care intereseaza milioane de oameni din intreaga lume. Desi este un apanaj al perioadei de adolescenta, acneea vulgara se poate prelungi si la varsta adulta, putand determina tulburari psiho-comportamentale de diferite intensitati precum si modificari de tip cicatriceal la nivelul tegumentelor persoanelor afectate. Severitatea acestei afectiuni poate varia in mod semnificativ de la forme blande comedoniene pana la forme severe,debilitante. Dupa tegumentul fetei, cele mai frecvente zone sunt regiunea toracica anterioara, jumatatea superioara a spatelui si umerii.

Formele clinice de acnee vulgara

Acneea vulgara se prezinta in mod frecvent ca o combinatie de manifestari clinice, incluzând comedoane deschise si inchise, pustule si noduli. Cea mai usoara forma de actiune este acneea comedoniana, caracterizata prin absenta leziunilor cu caracter inflamator. La polul diametral opus gasim acneea conglobata, manifestata prin abcese mari, interconectate si prin cicatrici neregulate, ambele cu potential desfigurativ pronuntat.

Acneea fulminans este o forma mai acuta si mai severa, cu debut brusc, caracterizata prin upcese dureroase asociate cu semne ale afectarii multisistemice- leziuni osoase, febra, anomalii ale testelor de laborator.

In incercarea de a stabili gradul de severitate initial al acneei si de a incadra cazul intr-o anumita forma clinica, precum si pentru evaluare eficientei agentilor terapeutici in trialurile clinice, este important sa detinem o tehnica obiectiva. Desi de-a lungul timpului s-au dezvoltat numeroase sisteme, niciunul nu a reusit sa se impuna clar. Prima incercare publicata de ea cuantifica severitate acneei s-a inregistrat in 1956, in cadrul unui tratat de dermatologie.

Fiziopatologia acneei vulgare

Pe parcursul ultimilor ani, nivelul de intelegere a patologiei acneei a crescut in mod semnificativ. Noile metode de cercetare ne-au furnizat date care au permis progresul in ceea ce priveste tratamentul acneei si au elucidat patogeneza acneei si a altor afectiuni ale pielii.

Conform teoriei microcomedoniana pasul primordial in procesul afectiuni este reprezentat de hiperkeratinizaarea aliniamentului folicular in partea proximala a portiunii superioare a foliculului, asa numitul infrainfundibulum.

Productia de sebum si influentele hormonale

Hormonii androgeni au fost multa vreme incriminati in patogeneza acneei. Androgenii joaca un rol esential in reglarea secretiei de sebum. Din acest motiv, dezvoltarea aceei si activitatea glandelor sebacee ale fetelor si baietilor aflati la pubertate se coreleaza cu un nivel seric crescut al dehidroepiandrosteronului suflat. Acest hormon este in principal produs de glandele suprarenale, iar cresterea secretiei sale la copiii aflati la pubertate anunta debutul pubertatii adevarate. Presoanele rezistente la actiunea hormonilor androgeni, dimpotriva, nu produc sebum si nu sunt afectate de acnee.

Metode terapeutice – Anceea vulgara

AGENTI TOPICI

Agentii topici sunt esentiali in tratamentul acneei. In mod frecvent ei sunt utilizati ca singura modalitate terapeutica in formele usoare, insa in formele moderate si severe si in formele rezistente la actiunea agentilor topici se asociaza frecvent cu agenti terapeutici care se administreaza oral.

Desi cei mai multi dintre agentii topici sunt aplicati si raman pe suprafata pielii, totusi, unii, cum ar fi agentii de curatare si mastile vor fi indepartate dupa un scurt contact cu pielea, diminuand astfel absortia lor si posibilele efecte adverse.

Peroxidul de benzoil

Peroxidul de benzoil este disponibil de peste 50 de ani, fiind comercializat atat pe baza de prescriptie cat si la liber, acest lucru facand ca el sa fie considerat cel mai utilizat agent terapeutic in acneea vulgara. Este, de asemenea, disponibil sub forma unor combinatii cu agenti antibacterieni topici. In prezent sunt disponibile numeroase formule, cu concentratii ale substantei de baza cuprinse intre 2,5% si 10%, fiind administrate o data sau de doua ori pe zi, aceasta in functie de toleranta individuala si de utilizarea asociata si a altor agenti topici.

Nu s-au raportat efecte adverse notabile ale peroxidului de benzoil. Cele mai obisnuite efecte adverse include uscaciunea, descuamarea si roseata. Pacientii trebuie atentionati asupra afectiunii de albire pe care o exercita peroxidul de benzoil, pentru a evita deteriorarea articolelor vestimentare.

Retinoizii

Datorita asemanarii structurilor chimice cu cea a vitaminei A (retinolul), agentii topici ce apartin acestei categorii au fost initial denumiti retinozi. Odata cu descoperirea receptorilor acidului retinoic (RARS) si a receptorilor retinoid X (RXR), termenul pare mai indreptatit sa fie aplicat compusilor chimici care activeaza aceste tipuri de receptori.

Mecanismul de actiune al retinoizilor topici in acnee nu este complet elucidat, insa, se pare ca implica inhibitia proliferarii corneocitelor si hiperkeratinizarea in interiorul foliculilor, comedoliza si inhibarea inflamatiei.

AGENTI TERAPEUTICI ORALI

Cele mai frecvente indicatii de initiere a terapiei orale in acneea vulgara include pacientii cu acnee moderata spre severa, pacientii cu acnee rezistenta la tratamentul topic local, pacientii cu acnee care sunt predispusi la aparatitia de cicatrice si pacientii cu implicarea trunchiului.

Antibiotice

Tetraciclinele sunt unele dintre cele mai utilizate antibiotice cu administrare orala in tratamentul acneei vulgare. Familia tetraciclinelor include tetraciclina, doxicilina si minociclina.

Limeciclina, o tetraciclina de generatia a doua, caracterizata printr-o mai buna absortie si o eliminare mai lenta decat tetraciclina clasica, este prescrisa si utilizata numai in afara SUA.

Tetraciclina este disponibila sub forma tabletelor sau capsuelor, fie de 250mg, fie de 500mg, schema de tratament cea mai utilizata fiind doza de atac de 500mg de doua ori pe zi, urmata de doza de intretinere de 250mg pe zi, atunci cand simptomatologia se mai amelioreaza.

Doxicilina este disponibila si ea sub numeroase forme de prezentare, incluzand capsule, tablete si tablete filmate, cu dozaj variat intre 200mg de doua ori pe zi si varianta de 100mg de doua ori pe zi.

Minociclina este disponibila sub forma de capsule si tablete, cu dozaj cuprins intre 50 si 100mg, de doua ori pe zi. Minociclina comercializata sub forma tabletelor cu eliberare prelungita a fost aprovata de catre FDA pentru tratamentul formei de acnee vulgara moderata spre severa si , este administrata in doze de 1mg/kg.

Toate cele 3 tipuri de tetracicline poseda o structura chimica inelara de carboxamida naftacenica tetraciclica si leaga cationi metalici divalenti sau polivalenti, cum sunt calciul si magneziu.

Cele mai intalnite efecte secundare ale tetraciclinelor sunt cele localizate gastrointestinal, dintre care enumeram pirozisul, greturile si varsaturile, diareea si , ceva mult mai rar intalnit, esofagita si ulceratiile mucoasei esofagiene.

Terapiile hormonale

Preparatele hormonale pot fi administrate femeilor in cadrul tratamentului acneei, independent de nivelul seric al androgenilor. Sunt indicate cu precadere in acneea inflamatorie rezistenta la antibiotice orale si la femeile care cunosc o accentuare a simptomatologiei acneice imediat inaintea instalarii menstrei.

Terapiile hormonale utilizate in tratamentul acneei la femei se cimpun din doua clase: inhibitorii sintezei de hormoni androgeni si blocanti ai receptorilor de androgeni. Cei mai cunoscuti si utilizati inhibitori ai productiei de androgeni sunt contraceptivele orale. Agentii terapeutici utilizati in tratamentul acneei sunt alcatuiti dintr-o combinatie de estrogen, de regula etinilestrodiol si un progestativ de sinteza. Dintre progestative, cele de prima generatie cum este si nergestrelul, poseda o afinitate intrinseca crescuta pentru receptorii androgenici.

In doze crescute, estrogenul poate suprima productia de sebum. In orice caz, datorita incidentei crescute a efectelor secundare asociata unor astfel de doze crescute, tendinta actuala este de a reduce continutul de estrogen pana la valoarea de 20-35 micrograme pe doza. La aceste niveluri, mecanismul de actiune devine unul de crestere a productiei hepatice de globulina transportatoare a gormonilor sexuali, cu scaderea consecutiva a nivelului de testosteron liber in ser si, de asemenea cu scaderea productiei ovariene, si suprarenale de androgeni prin feedback negativ si suprimarea ovulatiei.

Efectele secundare mai putin obisnuite sunt senzatia de greata, voma, starea confuzionala, scaderea libidoului, hipotensiunea arteriala in artostatism si hiperpotasemia. Hiperpotasemia manifesta clinic apare rareori la femeile tinere si sanatoase, insa este frecenta la paciente mai in varsta si anume la cele cu insuficienta renala sau la cele care consuma concomitent si suplimente ce contin potasiu.