Cea mai buna masina de spalat in 2020

Masina de spalat rufe Miele WDB030 WCS
Cel mai vandut
Calitate si aspect exemplar, datorita testelor extensive, produsele Miele au o durata de viata deosebit de mare.
VEZI DETALII SI PRET
Masina de spalat rufe AEG L7FEE68S
Cel mai recomandat
Eficienta energetica Clasa energetica A+++, dintr-o gama de la A+++ la D.
Masina de spalat rufe AEG L7FEE68S
VEZI DETALII SI PRET
Masina de spalat rufe Bosch WAT28460BY
Cel mai bun
Pentru a evita risipirea apei, senzorul ajusteaza consumul exact de apa pentru spalare in functie de tipul si cantitatea tesaturii.
Masina de spalat rufe Bosch WAT28460BY
VEZI DETALII SI PRET

 

Alegerea unei masini de spalat este intotdeauna dificila fie ca este destinata uzului casnic sau uzului industrial. Masina de spalat nu trebuie sa lipseasca din nicio casa deoarece cu totii avem nevoie de haine pentru a iesi in lume si trebuie sa le spalam regulat pentru a le putea folosi.

Imaginea conteaza si suntem foarte atenti la prima impresie pe care o lasam atunci cand iesim pe usa. Este foarte important sa ne alegem haine care sa ne ajute sa facem o impresie buna, dar si mai important este sa le spalam avand cea mai mare grija de material. De asemenea, modul in care miros hainele este un alt aspect care nu trebuie neglijat.

Pe piata exista o gama variata de masini de spalat de tot felul, dar cea mai buna masina de spalat este dificil de ales, in special cand exista un buget prestabilit pentru asta. Ghidul cumparatorului de mai jos va va oferi cateva informatii de care sa tineti cont in alegerea dumneavoastra.

Ghidul cumparatorului

 

1

Tipul de masina

Dupa modul in care este asezata usa si cum se introduc rufele in cuva exista doua tipuri distincte de masini de spalat:

  •  Frontale – cele mai des intalnite avand cuva care se deschide in fata; hubloul este
    realizat din plastic si ofera vedere la interiorul cuvei.
  •  Verticale – acest tip de masini sunt de obicei mai inguste si sunt concepute in ideea de a facilita functionarea in spatiile mici, unde nu exista mult spatiu pentru a manevra rufele. Astfel capacul se afla in partea de sus a masinii, iar accesul la rufe se face mai greu. De altfel, capacul este opac si nu ofera a priveliste asupra rufelor introduse in cuva masinii de spalat in timpul spalarii.

Atunci cand se scoate din ecuatie problema spatiului, masina frontala este mult mai indicata deoarece ofera o serie de avantaje in plus cum ar fi: capacitate mai mare de spalare a rufelor, un panou de control mult mai accesibil si o vedere prin geam in cuva masinii.

Este important ca inainte de a face o alegere si deci, o achizitie sa se masoare spatiul disponibil si compara cu latimea si inaltimea masinii pentru a fi siguri ca masina va avea locul necesar functionarii in conditii de siguranta. Alte detalii mici, dar importante ar fi conectarea la priza si la reteaua de apa rece fara de care o masina de spalat automata nu poate functiona.

2

Tip tehnologie de spalare :automata/semi-automata

In teorie exista 3 tipuri de masini de spalat: automata, semi-automata sau manuala, dar in practica de departe cea mai des intalnita este cea automata deoarece presupune cel mai putin consum de timp si energie.
Daca masina automata face totul pentru utilizator: spalat, limpezit, stors, uneori si uscat, masina de spalat semi-automata va avea nevoie de utilizator sa efectueze stoarcerea rufelor, ceea ce nu este echitabil pentru ca necesita un efort destul de mare mai ales cand vorbim de materiale de marimi mari cum ar fi paturile sau covoarele, dar si pentru ca ia o gramada de timp, iar la final nu sunt stoarse destul de bine si apa amestecata cu detergent va curge din material in locul este pus la uscat.

3

Capacitate de spalare

Pentru multi capacitatea de spalare este prima caracteristica la care se uita atunci cand isi cauta o masina de spalat noua. De fapt cea mai buna masina de spalat pentru ei este cea cu cea mai mare capacitate de spalare, adica maximul de kilograme de haine admis. Media capacitatii este de 5 kg si ar trebui sa fie suficienta pentru o familie de 4 persoane. Este recomandat ca familiile cu mai multi membri, copii mici/sportivi, etc sa caute o capacitate mai mare cum ar fi 6-7 kg.

4

Consum de apa si energie electrica

La alte produse electrocasnice poate nu conteaza atat de mult consumul, dar la masina de spalat este foarte important sa aiba un consum cat mai mic atat de energie electrica, cat si de apa. Programele lungi si complexe necesita un consum mai ridicat de apa si curent, de aceea este bine sa se tina cont de consumul masinii inainte de a se achizitiona.
Energie electrica este mai scumpa decat apa si ar fi un dezavantaj sa primiti o factura uriasa la energia electrica doar pentru ca ati folosit masina de spalat de cateva ori intr-o saptamana. De asemenea, un consum mai mic de apa este un mod de a proteja mediul inconjurator – aviz celor carora le pasa!

Pentru a avea un consum cat mai mic de ambele resurse, dar si de detergent, balsam, este bine sa se ofere atentie claselor de masini si mai ales sa se aleaga una din clasa A. Exista mai multe clase de masini de spalat, iar A este cea mai economica dintre ele. Cu cat are mai multi de “+” cu atat este mai buna. Aviz la literele alfabetului deoarece cu cat se trece mai mult de litera A consumul creste dramatic.

Tot la consumul de apa si energie putem incadra si noul sistem de dozaj inteligent al detergentului, sistem pe care il gasim la masinile de spalat BOSCH, sistem ce se numeste i-Dos.

Conform studiilor, majoritatea spalarilor se fac, ori cu un procent mai mare de detergent decat trebuie, ori mai putin decat ar trebui, comportament ce aduce dupa sine un consum mai mare de detergent cat si apa sau, din potriva, nu folosesc destul detergent pentru spalatul corespunzator al rufelor.Ce este de mentionat aici este ca acest sistem i-Dos este compatibil doar cu detergentul lichid, sistem ce permite dozajul corespunzator fiecarui tip de spalare in parte,mecanism ce poate regla la mililitri cantitatea de detergent ce se foloseste la spalare.

Pe langa detergent, sistem i-Dos poate doza inteligent si cantitatea de balsam ce poate fi folosita la spalare. Acest sistem inteligent ne ajuta sa obtinem rezultate perfecte ale spalarilor cat si ne ajuta sa economisim resurse cat si ne poate feri de anumite alergii rezultate in urma folosirii necorespunzatoare a detergentilor sau a balsamului.

Chiar daca avem o astfel de masina de spalat cu sistem i-Dos, care sa permita folosirea detergentului lichid, in cazul in care vrem sa folosim detergent pudra putem scoate rezervorul special in care se tine detergentul lichid iar detergentul pudra il putem pune in interiorul cuvei masinii de spalat.

5

Programe de spalare

Fiecare masina de spalat are o suita de programe de spalare, fiecare potrivita pentru un anumit tip de material sau tesatura si care ofera ceva in plus. Unul ajuta la economia de apa si curent, altul protejeaza materialele cu cerinte speciale, unul economiseste timp, altul stoarce mai bine, dar durata de asteptare si consumul de curent creste.
Atunci cand cautati modelul potrivit, fiti atenti sa aiba programul rapid si economic. Acest program poate fi folosit la spalarea unor articole vestimentare care nu sunt prea murdare si astfel veti economisi timp si bani. De altfel, poate utile sunt programele pentru rufe delicata, lana, bumbac. O alta optiune interesanta este pornirea intarziata ceea ce nu este altceva decat programarea spalarii la o anumita ora, de exemplu cu o ora inainte de a ajunge acasa de la serviciu.

6

Viteza de centrifugare

Viteza de centrifugare este foarte importanta pentru nivelul de curatare si clatire a hainelor, dar mai ales pentru stoarcere. Acest indicator se masoara in rotatii pe minut, prescurtat de cele mai multe ori – RPM si cu cat masina are mai multe rotatii pe minut cu atat performantele sale sunt mai ridicate. Acest lucru se traduce in haine cat mai uscate posibil, mai sifonate ca de obicei, dar care pot fi puse imediat dupa ce sunt scuturate putin, la uscat.
Viteza de centrifugare este de cele mai multe ori reglabila. Important de stiut este faptul ca 1000 RPM este suficient, dar doritorii pot achizitiona masini cu viteze mai mari pentru ca rufele sa iasa din masina aproape uscate.

7

Zgomotul generat

Masina de spalat este un obiect electrocasnic mare care face zgomot. Acest lucru este incontestabil. Nu o sa huruie ca un robot de bucatarie, dar la stoarcere s-ar putea sa dea impresia ca este un elicopter care vrea sa decoleze. Acest aspect trebuie luat in calcul la achizitia masinii de spalat deoarece zgomotele puternice pot deranja vecinii, mai ales cand vorbim de locatari ai unui bloc.

Programele masinii au o durata de spalare de la 20 min pana la 2 ore si zgomotul realizat pe durata unui ciclu de spalare este un aspect care poate departaja o masina de spalat in fata alteia care ofera silentiozitate. Cu cat masina face mai putin zgomot cu atat este mai bine pentru toata lumea, familie si vecini.
Pentru a va asigura ca zgomotul nu este asurzitor puteti verifica in cartea de specificatii tehnice numarul decibelilor si acesta ar trebui sa se afle undeva sub 76 db la stoarcere si undeva la 54db la spalare.

8

Optiunea ECO

Programul ECO este o optiune foarte cautata de persoanele care isi doresc un consum mic de apa, curent si o durata scurta a ciclului de spalare. De obicei programul ECO are o durata scurta si foloseste foarte putin detergent sau balsam, dupa caz. In linii mari consumul unei masini de spalat ar trebuie sa se situeze undeva sub 10.000 litri de apa anual pentru a nu incarca in mod exorbitant factura la apa.
Unele masini de spalat mai performante regleaza consumul de apa in functie de greutatea cuvei, adica de numarul de kilograme de haine introduse, iar acest lucru inseamna o economie in plus pentru utilizator.

9

Pretul

Pretul masinii de spalat este de obicei corelat cu performantele sale si cu cat are mai multe facilitati cu atat va costa mai mult. O tehnologie cat mai moderna, cu un consum cat mai mic de resurse de orice tip, care ofera haine foarte bine spalate, continand parfumul balsamului folosit si cat mai aproape de stadiul de “uscat” se afla in relatie de direct proportionalitate cu pretul. Cu cat ajuta utilizatorul mai mult, cu atat se va adauga la pret.
Este bine ca inainte sa se achizitioneze o masina de spalat care va fi folosita cativa ani sa se puna in balanta fiecare optiune pe care o ofera si sa se decida obiectiv daca acea optiune este necesara si daca va fi folosita, altfel banii vor fi investiti in plus si de multe ori, in zadar.

Sfaturile detaliate mai sus va vor ajuta cu siguranta sa alegeti cea mai buna masina de spalat pentru familia dumneavoastra si potrivit nevoilor gospodariei in cauza.