Cea Mai Buna Placa de Retea in 2024

Ethernet Gigabit TP-Link UE300
Cea mai buna
UE300 dispune de un port USB 3.0 si de un port Ethernet Gigabit care asigura o rata de transfer de mare viteza.
Ethernet Gigabit TP-Link UE300
VEZI PRETULVEZI PRETUL
TP-Link TG-3468
Cea mai recomandata
TG-3468 este un adaptor de retea Gigabit 10/100/1000Mbps avansat şi competitiv, care oferă performanţe 32-bit pe interfaţă PCIe
TP-Link TG-3468
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Ethernet Gigabit TP-Link UE330
Cea mai complexa
Designul compact cu un cablu retractabil este ideal pentru deplasari, cu 3 porturi USB 3.0
Ethernet Gigabit TP-Link UE330
VEZI PRETULVEZI PRETUL

 

Ne petrecem jumatate sau mai mult din zi online. Cu totii avem un calculator in casa si componentele sale sunt extrem de importante pentru performanta pe care o vor oferi utilizatorului. Cu cat componentele sunt mai noi si au o capacitate mai mare cu atat performantele calculatorului vor fi sporite. Placa de retea este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator deoarece il ajuta sa se conecteze la reteaua de internet.Ce calculator poate fi folosit fara sa se conecteze la internet? In vremurile in care traim un astfel de dispozitiv este folosit tocmai pentru a se conecta la internet. Fara internet este aproape inutil, iar transferul de date se face extrem de greu si cu efort sustinut: stickuri de memorie, cabluri de date, CD-uri si DVD-uri, iar emailurile nu pot fi trimise nicicum.

Pentru a alege cele mai bune placi de retea va trebui sa tii cont de cateva caracteristici esentiale. Mai ales daca esti novice in ale tehnologiei, va trebui sa faci un research si sa iti faci o lista pe care sa o analizezi cand vei merge sa iti alegi placa de retea. Astfel va trebui sa tii cont de urmatoarele elemente:

Tipologie

Din acest punct de vedere exista doua tipuri de placi de retea: una interna, cea traditionala si cea externa, moderna. Indiferent ce model vrei sa alegi, va trebui sa verifici daca este compatibila cu calculatorul sau laptopul pe care il detii, mai ales daca alegi placa interna. Placa de retea externa este o componenta separata care va fi conectata la dispozitiv prin intermediul unui port USB care face instalarea mai usoara decat ai crede. Astfel nu mai este nevoie sa desfaci intreaga unitate pentru a-ti monta placa de retea. Mai trebuie sa iti instalezi driverul care iti va face dispozitivul sa recunoasca si sa poata utiliza noua componenta instalata. Placa de retea interna va trebui integrata pe placa de baza a calculatorului sau a laptopului pentru a avea acces la resursele retelei. Astfel vei obtine performante mult mai bune si te vei bucura de navigarea lina in lumea virtuala.

Tipuri de conexiune

Ambele tipuri de placi de retea vor trebui conectate la alte calculatoare sau la o retea de internet ori prin fir ori wireless. Cea mai simpla modalitate de conexiune este realizata cu un cablu fizic si este destul de simpla, dar mobilitatea este scazuta, in timp ce conexiunea este stabila. Placa de retea wireless este din ce in ce mai cautata, in special de detinatorii de laptopuri care isi doresc maxim de mobilitate. Conexiunea la router se face folosind reteaua WiFi din orice loc al casei, atat timp cat nu se iese din aria de actiune a retelei. Pe de alta parte, acest tip de conexiune este mai putin stabil deoarece semnalul poate fluctua in functie de distanta de router si de materialele care se interpun intre calculator, laptop si router. De exemplu, peretii de caramida sau otelul pot face ca semnalul sa fie mai scazut si chiar fluctuant. O solutie care sa imbine avantajele celor doua tipuri de conexiuni este placa de retea wireless care sa detina si un port USB.

 

VEZI AICI GAMA COMPLETA DE PLACI DE RETEA

 

Interfata

Modul de conectare al placii de retea pentru calculator sau laptop este utilizand un slot de expansiune liber. Acesta poate fi PCI, PCI Express, ISA sau PCMCIA. Cele mai comune conexiuni sunt cele PCI, perfecte pentru detinatorii de calculatoare deoarece nu au nevoie de o cantitate mare de resurse din partea retelei. PCI Express iti ofera o latime de banda mai mare si o viteza de conexiune mai mare. Interfata ISA vine la un cost mai mic, dar viteza este mai mica si nu iti ofera fiabilitatea pe care ti-o doresti. Interfata PCMCIA este de obicei gasita pe o placa de retea ce apartine unui laptop si de obicei are nevoie de un cablu aditional pentru a se conecta la internet.

Viteza

Cu totii ne dorim o placa de retea care sa suporte cel putin un gigabit, dar nu toata lumea are nevoie de o viteza mare care de obicei presupune costuri mai mari. Cele mai moderne dispozitive de pe piata pot suporta 10/100Mbps, ceea ce asigura o incarcare de pagini suficient de rapida incat sa poti vedea video-uri pe Youtube fara sa ai intreruperi. Daca detii o conexiune wireless va trebui sa verifici standardul pe care reteaua il va suporta. De obicei este exprimat sub forma 802.11b/g/n, iar litera din coada acestui cod indica un semnal mai puternic cu cat litera se afla mai aproape de finalul alfabetului. Daca ai nevoie de o conexiune stabila pentru conferinte video, apeluri, download sau upload rapid, cea mai buna idee este o placa wireless care desi este mai scumpa, isi merita fiecare banut.

Cablul de conectare

Prin intermediul sau se va face comunicarea de date, dar va trebui sa stii cum sa il alegi pentru a se potrivi cu placa de retea aleasa. Atunci cand pe interfata exista un port RJ-45 poti alege un cablu Ethernet, iar daca detii un conector de tip BNC poti alege un cablu coaxial.

Pentru a gasi cele mai bune placi de retea poti sa te documentezi online si fii atent pentru ca de obicei site-urile au reduceri si oferte mult mai bune decat ce ai putea primi intr-un magazin fizic. Tot ce trebuie sa faci este sa iti alegi modelul cel mai potrivit si sa cauti pe mai multe site-uri pana gasesti cel mai accesibil pret. Online vei avea o mare varietate de modele de la diverse branduri pe care le poti analiza cu doar cateva click-uri. Alegand cel mai potrivit model pentru calculatorul sau laptopul tau iti vei imbunatati performanta dispozitivului crescand viteza de internet de care poti beneficia. Aceasta piesa este un element hardware al calculatorului si de cele mai multe ori poate fi schimbat de cate ori este nevoie. Alege cu incredere tinand cont de caracteristicile mentionate mai sus si te vei bucura de o experienta placuta in lumea online!

Poate imbunatati placa de retea viteza internetului ?

O retea de internet incepe de la placa de interfată de retea (NIC) care este conectată la fiecare dispozitiv. Vitezele low-end ale placilor de retea pot gazdui retele de 10 Mpbs, 100 Mpbs și 1.000 Mbps. Pentru a obține viteze mai mari, ar trebui sa luati in considerare un upgrade la o placa de rețea mult mai rapida.

Ce face reteaua de Internet mai rapida ?

Un cablu de internet va oferi cele mai rapide viteze posibile pentru conexiunea dvs., atingand viteze de foarte mulți Gbps. Cablurile ofera o conexiune la internet mai rapida și mai stabila decat Wi-Fi.

Care este viteza internetului in Romania ?

In Romania, viteza medie a internetului este de 170 Mbps (viteza in banda larga) si de 41 Mbps pentru internetul mobil. In tara noastra, infrastructura internetului este foarte bine dezvoltata si de asemenea fiabila, oferind viteze maxime chiar si in orasele mai mici si satele alaturate.