Cea Mai Buna Placa Video in 2024
In zilele noastre tehnologia avanseaza cu o viteza uimitoare, iar oamenii tin pasul cu ea. Doar ne petrecem o mare parte din zi in online sau in sfera virtualului chiar si prin prisma jobului. Cea mai noua tehnologie aduce o experienta mai buna si in cele mai multe cazuri economie de timp, adica fix ce ne doream. Ne-am diversificat dispozitivele de pe care intram online in fiecare zi, iar PC-urile se mentin in topul sistemelor pe care le folosim.
Desi nu ofera aceeasi mobilitate ca un laptop cu care te poti instala si lucra de unde vrei, PC-ul este suficient de customizabil incat recompenseaza acest lucru cu o performanta extinsa si o durabilitate de invidiat. Daca ajungi in punctul in care sa iti doresti performante mai bune il poti updata permanent cu ce piese mai bune, mai moderne sau eficiente iti doresti sa ii pui.
Poti sa ii maresti viteza de reactie cu un procesor mai performant, poti sa ii schimbi tastatura si mouse-ul pentru comfort sau design, poti sa ii pui o alta placa de retea pentru conectare la retea mai rapida sau placa de sunet pentru sunete mai melodioase, iar atunci cand te intereseaza grafica si modul in care se vede totul pe ecran, placa video este problema ta.
Persoanele care folosesc PC-ul pentru gaming inca nu au renuntat la acesta pentru laptop pentru ca pe laptop lucrurile nu se vad si nu reactioneaza la fel de repede ca un calculator care a fost facut si tunat pentru gaming. Placa video este cea mai importanta cand vine vorba de grafica jocurilor, iar la laptop nu prea poti sa o inlocuiesti.
Placa video este o modalitate de expansiune a performantelor unui PC. Ea este piesa care genereaza si proceseaza imagini pentru monitor si se comporta ca un accelerator de tip grafic. Pe langa performantele pe care le ofera o placa video noua sau potrivita, aceasta ofera o vizualizare foarte buna si lucrul cu imagini complexe devine mai usor. Un designer sau un programator stie mai bine ce inseamna o placa video buna. Placa video poate fi integrata pe placa de baza sau instalata separat, dedicata pentru sistemele performante si moderne.
Pe piata se gasesc to felul de variante profesionale, poate putin mai costisitoare si unele variante create special pentru jocuri. De cele mai multe ori cu cat sunt mai multe variante disponibile pe piata, cu atat ti-e mai greu sa te decizi. De aceea, pentru a alege cea mai buna placa video pentru propriul sistem trebuie sa analizati mai multe criterii inainte de a face o alegere are sa se dovedeasca inspirata pe termen lung.
Pentru cumparatorii care au nevoie de ajutor de specialitate atunci cand cauta o placa video performanta, am creat un set de caracteristici explicate si cu exemple reunite sub forma Ghidul Cumparatorului.
Indicatorii de Performanta
Indicatorii de Performanta
Acestia reprezinta cateva aspecte conexe care fac diferentierea intre produse si sunt urmatoarele – unitatea de procesare grafica (GPU), memoria BUS, memoria video si racirea.
Procesorul Grafic
Procesorul Grafic
Este un criteriu similar cu al procesorului intregului PC. In sistem international este numit Graphics processing unit – GPU si poate fi de diferite tipuri. In vremurile noastre cele mai bune procesoare sunt AMD, Intel sau nVIDIA. Aceste trei tipuri de procesoare grafice sunt la fel de bune, dar performanta lor este data de corelarea, integrarea in intregul sistem al PC-ului. Procesorul de tip AMD se completeaza foarte bine cu un GPU AMD, iar o placa nVIDIA functioneaza bine cu chipseturi nVIDIA.
BUS
BUS
Reprezinta traseul dintre GPU si memoria video. Cu cat largimea acestei componenta va fi mai mare cu atat numarul de biti ce pot circula intre memorie si procesor este mai mare. Un numar mare aici inseamna un transfer mai rapid al datelor si o viteza mai mare de efectuare a operatiilor. Placa video care are un BUS de 512 este una performanta.
Memoria Video
Memoria Video
Acest element este unul foarte important atunci cand vrei sa conectezi mai multe monitoare la un sistem sau cand imaginile pe care le folosesti si vrei sa le vezi/editezi sunt create in rezolutii foarte mari. Pentru o performanta buna o memorie video trebuie sustinuta de un indicator BUS ridicat. De regula, o placa video de 1GB va functiona perfect conectata cu doua monitoare Full HD, cu un BUS de 512 biti. O placa de memorie mare are nevoie de un BUS la fel de mare, nu folositi o placa de memorie mai mare decat BUS-ul deoarece puteti strica PC-ul.
Sistemul de Racire
Sistemul de Racire
Un element foarte important fara de care componentele unei unitati de PC se pot arde de la simpla punere in functionare. In timpul functionarii piesele diferite din unitate se incalzesc si daca nu sunt racite constant, supraincalzirea le va face sa se scurt-circuiteze rand pe rand. Procesul de racire poate sa fie si pasiv datorita unui radiator de dimensiune mare sau activ folosind un radiator mai mic, dar care contine un ventilator. Placile cu racire activa sunt mai eficiente, dar pot sa genereze mult mai mult zgomot.
DConectivitatea
DConectivitatea
Acest aspect tine de obicei de interfata, numar de conector si nu in ultimul rand, de optiunea de interconectare. Placile video trebuie sa fie compatibile cu placa de baza a sistemului pe care vor functiona. Sloturile cele mai importante sunt realizate in standardul AGP sau PCI. AGP vine de la Accelerated Graphics Port pe cand PCI vine de la Peripheral Component Interconnect. Foarte mult timp standardul AGP era privit de utilizatori ca superior in performanta celui PCI.
In prezent producatorii porturilor PCI au creat standardul PCI expres care a inclinat balanta in favoarea sa si acum aceste porturi sunt cele mai cautate pentru placa video. PC-urile care contin un sistem mai vechi functioneaza foarte bine cu placa video AGP chiar daca acest standard nu mai este cel mai bun in prezent. Vorbim tot despre compatibilitatea componentelor unui PC unul cu altul. Inainte de a alege un standard sau altul, va trebui ca utilizatorul sa aiba cunostinte despre interfata placii sale de baza.
Numarul Conectorilor
Numarul Conectorilor
Acest numar variaza in functie de cate monitoare pot fi conectate la acea placa. Porturile datorita carora se poate face conectarea placii cu display-ul au capacitatea de a transmite semnalul in mod analogic printr-un port VGA sau in mod digital printr-un port HDMI/DVI. Unele modele de placi pot contine si iesiri de tip RCA sau S-video. Cea mai buna placa video este aceea care se potriveste perfect cu ce ai acasa, asa ca ai face bine sa verifici de la inceput ce porturi are placa inainte de a observa ca nu poate fi conectata cu nimic din ce ai in casa. Sloturile seamana intre ele, iar unele au nevoie de adaptori speciali pentru a le conecta la alte dispozitive. Cel mai bun semnal este transmis de un port HDMI atunci cand folosesti monitoare Full HD. Daca vrei sa conectezi mai multe monitoare la aceeasi placa video va trebui sa iti cumperi un splitter care sa te ajute in acest sens.
Crossfire
Crossfire
Acesta este o extra optiunea dezvoltata ca o tehnologie AMD CrossFireX care iti permite sa conectezi intre ele doua placi video care sa functioneze in acelasi timp. Daca vei folosi PC-ul in special pentru gaming nu iti este recomandat sa folosesti doua placi video pentru ca nu vei avea parte de o experienta placuta si le poti arde pe amandoua.
Alte Functii Complexe
Alte Functii Complexe
Se refera la optiunile avansate pe care le ofera placile video profesionale care au fost create special pentru jocuri video. Pixel pipelines este optiune prin intermediul carora datele pot fi transformate in pixeli. Pentru o procesare rapida a informatiilor, valoarea acestei optiuni trebuie sa fie si ea ridicata. Atunci cand vrei sa lucrezi in modelare 3D si randari va trebui sa alegi o placa video cu o valoare mare a acestei optiuni.
Shader Model este o alta optiune necesara procesului de gaming care ajuta la redarea si utilizarea in mod corect a efectelor grafice folosite in programarea acelui joc. Cele mai noi versiuni de jocuri includ efecte foarte complexe care au nevoie neaparat de aceasta optiune altfel nu se vor vedea la calitatea care trebuia.
DirectX este un alt standard din aceeasi zona a functionalitatii si ofera acces la functiile de nivel scazut ale hardware-ului unui PC. Cele mai noi si moderne placi video fac parte din generatia DirectX 11.
Toate acestea fiind spuse si detaliate in randurile de mai sus, cea mai buna placa video este o combinatie de optiuni si functii care ofera o calitate a imaginii ridicata chiar si cand userul are nevoie sa lucreze in modelare 3D sau pur si simplu pentru gaming. In functie de activitatea pentru care este cumparata, placa video trebuie sa aiba anumite caracteristici care sa ii ofere userului cea mai placuta si lina experienta.
Ghidul Cumparatorului este o suma de aspecte de care userul trebuie sa tina cont sau pe care trebuie macar sa le cunoasca in detaliu pentru a sti ce cauta si a alege cel mai bun produs pentru sistemul sau si pentru ce vrea sa faca folosindu-l.