Cel mai bun Aragaz Electric in 2024
Orice bucatarie are nevoie de cel mai bun aragaz electric pentru a-si indeplini scopul pentru care a fost ridicata si anume: pregatirea mancarii. Desi vremurile s-au schimbat si nu mai gatim ca acum 100 ani, un aragaz este cel mai bun prieten cand vine vorba de gatit si de incalzit mancarea favorita. Totusi, lucrurile au evoluat si in acest domeniu.
Daca acum cateva decenii nu aveam un altfel de aragaz decat cel pe gaz, acum putem apela cu incredere la aragazul electric pentru a nu mai mari factura la incalzire sau a cumpara o butelie cu gaz, in cele mai rele cazuri. Butelia pe gaz este extrem de periculoasa si orice scapare de gaz se poate transforma intr-un dezastru care sa apara la stiri. Mai bine apelam la electricitate care este cunoscuta pentru siguranta mare pe care o ofera. De asemenea, nu exista dificultati in a fi folosit chiar si de cei in varsta sau de catre copii pentru diverse lucruri.
Despre europeni in general se spune ca ar prefera aragazul electric in detrimentul celui traditional care a fost intens folosit pana acum cativa ani cand tehnologia ne-a oferit o alternativa mai sigura. Tariful la alimentarea cu gaz a tot crescut, iar oamenii incearca sa isi reduca tot mai mult cheltuielile lunare, de aceea curentul electric li se pare o optiune mai accesibila. Desi la inceput, oamenii au fost oarecum neincrezatori in noile cuptoare, in prezent sunt in trend si tot mai multi oameni le achizitioneaza pentru bucataria lor.
Cel mai mare avantaj al acestora este faptul ca pot fi instalate in orice loc unde exista o sursa de electricitate. Mai mult, gustul oricarui fel de mancare realizat pe cel mai bun aragaz electric va fi net superior celui gatit pe aragazul cu gaze. Alt avantaj ce trebuie mentionat este faptul ca un astfel de aragaz este mult mai usor de manevrat si transportat fata de cel traditional. Totusi, pentru a alege cel mai bun aragaz electric ti-am pregatit un set de elemente de luat in considerare inainte de achizitionarea propriu-zisa.
Caracteristici
Caracteristici
Cel mai important lucru atunci cand vine vorba de un aragaz este suprafata de gatit deoarece aceasta inseamna ca putem folosi mai multe „ochiuri” in acelasi timp, dar si cat spatiu are nevoie aragazul in bucataria ta. Cele mai des intalnite dimensiuni sunt urmatoarele: 50/50 cm, 50/60 cm sau 60/60 cm si alegerea uneia se face in general in functie de spatiul disponibil in mobila de bucatarie sau in bucatarie in general.
Daca locuiesti intr-un apartament mic, unde bucataria nu este la fel de mare ca la casa, cel mai bine ar fi sa alegi un model de dimensiuni reduse pentru a putea instala si alte electronice in bucataria ta. Aragazurile clasice au o baza ce va fi asezata pe podea si au inaltimea de 85 cm, ceea ce devine important atunci cand vrem ca mobila de bucatarie sa se afle la acelasi nivel cu aragazul. Daca vorbim de latime si adancime, cea mai des intalnita optiune de aragaz este cea de 50/60cm pentru bucatariile medii, iar 60/60 pentru cele mari. Cu cat ai o suprafata mai mare de gatit, cu atat aragazul tau iti va oferi mai multe optiuni si va fi mai usor de folosit.
Putere
Putere
Orice aparat care functioneaza pe baza de curent electric are o anumita putere, iar aragazul electric foloseste minim 1000 wati si maxim 3000+ wati. Daca are patru arzatoare, puterea va fi de 2000-2100 de wati.
Material
Material
Suprafata de lucru este realizata de obicei din email care este un material practic, foarte ieftin si care vine in cam orice optiune de culoare. Cel mai mare dezavantaj este faptul ca in timp va coroda si aragazul va trebui schimbat.
Un material superior calitativ si cu o durata de functionare mai mare este emailul care este mai atractiv ca design si mult mai fiabil. Acesta nu se va deteriora si nici rugini in timp. Un dezavantaj al acestui material este faptul ca trebuie ingrijit cu mare grija si folosind o solutie speciala pentru acest tip de material care va costa mai mult decat solutiile traditionale.
Cel mai modern si mai elegant material din care poate fi realizat un aragaz este ceramica din sticla. Aceasta iti va oferi o suprafata de lucru plana, neteda, usor de curatat care va rezista la temperaturi inalte. De asemenea, acest material are avantajul ca se incalzeste mai repede decat celelalte si se va raci la fel de rapid. Desi sticla folosita este in general rezistenta la socuri, cel mai bine este sa fii extrem de atent pentru ca o forta mare o poate sparge.
Material arzatoare
Material arzatoare
Arzatoarele pot fi confectionate din diverse materiale cum ar fi:
- Fonta care se gaseste de obicei pe suprafetele de lucru din email sau otel inoxidabil;
- Hi-Light sau Rapid care se gaseste de obicei pe suprafetele de lucru din sticla sau ceramica;
- Arzatoare cu inductie care sunt cele mai moderne;
- Arzatoare cu halogen care necesita prezenta unor lampi speciale.
Fonta se incalzeste rapid si va forma un cerc rosu in mijloc sau este marcata cu un marcator alb. Are un cost redus, dar un dezavantaj este incalzirea si racirea lenta. Rapid se va incalzi mai repede decat materialul precedent datorita spiralei incandescente. Un dezavantaj este faptul ca suprafata de lucru devine extrem de fierbinte si de aici la un accident nedorit este doar un pas. Arzatoarele cu halogen sunt cele mai eficiente dintre cele trei, dar vin cu un pret mai mare si mai putin fiabil decat optiunea anterioara. Arzatoarele cu inductie sunt reprezentante ale celei mai avansate tehnologii.
Numarul si puterea arzatoarelor
Numarul si puterea arzatoarelor
De obicei un cuptor are 4 arzatoare, dar poti gasi modele cu mai putine si va trebui sa te gandesti in primul rand cat de des sau de mult gatesti de oricei. Poti alege un cuptor cu unu, doua, trei sau patru arzatoare.
Cuptor
Cuptor
Orice aragaz electric vine echipat cu un cuptor in care poti coace fripturi sau poti face prajituri. De obicei aragazurile sunt clasice sau multifunctionale. In ceea ce priveste aragazul clasic, incalzirea se va face atat prin partea de sus, cat si prin cea de jos. Gratarul este un element suplimentar care poate veni cu sau fara o tava de copt.
Aragazul multifunctional iti va oferi o incalzire mult mai mare ceea ce face ca, coacerea sa se faca mai eficient si de regula mai diversificat. In prezent exista functii de convectie care iti vor distribui uniform aerul fierbinte si un ventilator suplimentar alaturi de un incalzitor circular, 3D care iti va aduce o capacitate de incalzire mai mare.
Cuptorul poate avea de asemenea functii si caracteristici suplimentare cum ar fi gatirea pizzei, incalzire accelerata sau redusa, dezghetare alimente, si altele. De asemenea, cand vorbim de cel mai bun aragaz electric, un alt lucru de luat in calcul este curatatul cuptorului care poate fi catalitica, adica grasimea ce se acumuleaza pe suprafata interioara va fi absorbita de la sine. Tu va trebui doar sa stergi cu o carpa si cuptorul va fi perfect curat din nou. O alta metoda de curatare poate fi cea prin piroliza care va arde grasimile de pe suprafata emailata incalzind cuptorul la o temperatura de aproximativ 500 grade.
Producatorul
Producatorul
Calitatea oferita este de cele mai multe ori direct proportionala cu faima si reputatia unui anumit producator. Cu cat are mai multe certificari, premii si mai ales recenzii de la fosti cumparatori, cu atat calitatea produsului oferit va fi mai mare. Este bine sa alegi produse si servicii de la firme care si-au creat un nume atat online, cat si offline. Firmele obscure de care oamenii nu stiu mare lucru nu iti pot oferi garantia ce vine odata cu numele unei firme recunoscute la nivel national sau international.
Designul
Designul
Nu in ultimul rand vom vorbi despre design. Ca la orice produs, inainte de a intreba pe cineva de specificatii, designul este cel care ne atrage sau ne face sa respingem ideea achizitionarii unui produs in sine. Trebuie sa ne placa, ceea ce vedem si mai ales sa simtim ca se potriveste cu bucataria noastra, mai ales cu mobila de bucatarie in care va fi integrat.
Pretul
Pretul
Un ultim etalon al calitatii si durabilitatii, dar mai ales al sofisticarii unui produs este pretul pe care producatorul sau furnizorul il cere. Cu cat pretul este mai mare cu atat produsul ar trebui sa iti ofere o calitate mai mare, o durata de functionare mai mare si mai multe optiuni de functionare. Totusi, desi cu totii ne dorim cea mai buna calitate, va trebui sa ne incadram in bugetul pe care il avem pentru aceasta achizitie. Daca nu avem neaparat nevoie de o anumita functie a cuptorului electric la care ne gandim si bugetul ne este restrans, va trebui sa alegem un cuptor cu functiile standard si care sa fie accesibil ca pret.
Cel mai bun aragaz electric este o sintagma, care este aproape intotdeauna subiectiva, oricat am incerca sa spunem altfel. Date fiind cele mentionate in Ghidul cumparatorului, speram sa alegeti ce este mai bun pentru casa ta si sa iti alegi cele mai bune produse.