Cel mai bun GPS in 2024
Orice sofer a avut nevoie macar o data in viata, in primele sale luni macar, de indicatii precise asupra unei locatii sau a unui oras pe care nu il cunostea. Este normal sa aiba nevoie de informatii pentru a nu bate drumul degeaba sau pentru a nu consuma combustibil invartindu-se in jurul locatiei.
Cele mai precise si mai sigure informatii cand vine vorba de un traseu sau de gasirea unei locatii le ofera un sistem GPS, nu o persoana cum tind sa creada cei mai multi. Spre deosebire de opiniile oferite de diversi soferi, mai experimentati sau mai precisi in detaliere, sistemul GPS ofera indicatii corecte, complete si actualizate cu fiecare straduta scutindu-ne astfel de timpul de a cauta pe telefon, a da telefoane sau a intreba trecatorii.
Este cel mai bun prieten cand vine vorba de gasirea unei locatii pe care nu o cunoastem sau traseul cel mai scurt catre un oras nou sau dificil de traversat. De exemplu, cel mai complicat oras pentru majoritatea romanilor, orasul sperietoare pentru ei, este chiar faimosul Bucuresti. Plin de sensuri giratorii, multe benzi pe sens, strazi complicate si stradute intunecate sau necunoscute, orasul capitala este un loc de evitat chiar si pentru soferi experimentati.
Evolutia tehnologiei a facut ca batranul GPS sa evolueze catre o solutie moderna si utila folosind datele extrase din Google Earth si Google Maps. Functiile oferite sunt diversificate si software-ul este foarte usor de folosit.
Cele mai noi masini, dar si cele mai scumpe au un sistem GPS deja integrat in bord, iar taximetristii stiu cel mai bine cat de util le este si cat de multumiti sunt clientii cand ajung la destinatie in timp util si fara intrebari sacaitoare. Cele mai multe masini, cele mai vechi in special nu au un astfel de dispozitiv si trebuie sa il achizitioneze separat si apoi sa il monteze pe masina.
De obicei vin la pachet cu o ventuza sau un fel de suport pentru a fi prins pe parbriz sau chiar pe bord undeva unde sa nu incomodeze in timpul condusului. De ce avem nevoie de un dispozitiv GPS? Pentru a scuti timp de condus, combustibil, nervi cand ne invartim cu masina in aceleasi locuri pe unde am mai trecut si nu gasim locatia sau cand dam de ambuteiaje pe care le-am fi putut evita daca aveam GPS.
Exista povesti cu oameni care au incurcat drumul pe timp de noapte si au mers cateva ore in plus spre mare pentru ca nu au avut GPS. Daca ar fi avut, ar fi ajuns la destinatie la timp, fara stres, fara nervi intinsi la maxim si oboseala.
Cand vine vorba sa alegem cel mai bun GPS optiunile sunt diverse si nu ne fac viata mai usoara. Pentru a fi siguri ca am facut cea mai buna alegere, este bine sa tinem cont de cateva caracteristici esentiale care vor fi detaliate in randurile ce urmeaza in Ghidul cumparatorului.
Ghidul cumparatorului
Dimensiune si ecran
Dimensiune si ecran
Un GPS de calitate trebuie sa aiba un display cu o diagonala cat mai mare, de obicei are marime medie, dar este necesar sa avem claritate pentru a vizualiza usor intregul traseu si a accesa optiunile prin simpla atingere a ecranului. De asemenea trebuie tinut cont de locul unde va fi amplasat. Cel mai des este instalat pe parbriz folosind o ventuza si se va alimenta la priza pentru bricheta, dar aici nu este nevoie de un ecran prea mare pentru ca ia o parte din vizibilitate in timpul condusului.
Ecranul standard are 3.5 inchi, cel mediu are 4.5 inchi si cele mari au pana la 7 inchi. Cel mai mare ecran ofera utilizatorului un mai mare spatiu de desfasurare si o mai buna vizibilitate in materie de detalii pe harta, iar preturile sunt prietenoase. Pentru cei cu un buget restrans si nu vei folosi dispozitivul decat cand iesi din oras, ecranul de 4.5 inchi este cel mai potrivit. Pentru masinile mici se recomanda un ecran cu o dimensiune de pana in 7 inch, adica 17 cm. Diagonalele mai mari sunt pentru camioane.
Rezolutia
Rezolutia
Ca la orice dispozitiv care are un ecran pentru afisarea informatiei, rezolutia este un aspect esential in calitatea si inteligibilitatea imaginilor oferite de harti. O rezolutie mai mare are un numar de pixeli mai mare si in general in comert se vand ecrane cu rezolutia intre 480×272 pixeli si 800×480 pixeli. Numarul de pixeli este direct proportional cu abilitatea de a vedea mai bine detaliile si aici ne referim la numele scrise. Un GPS bun trebuie sa ofere un scris cat mai usor de reperat si inteles fara a face accident.
Viteza de procesare
Viteza de procesare
Un dispozitiv de o asemenea important in condus trebuie sa proceseze informatia cat mai repede si sa dea un raspuns foarte repede. Conceput ca un mini calculator cu componentele sale hardware si software are si un procesor, iar pentru afisarea traseului cat mai repede are nevoie de cel mai rapid procesor, dar si de o memorie RAM cat de mare se poate pentru a calcula si reconfigura traseul cat de repede posibil.
Calitate inseamna un procesor de minim 800 Mhz si o memorie RAM de cel putin 256 MB care poate fi extinsa cu un card SD cu o capacitate de stocare de pana la 32 GB. Acest aspect este foarte important cand avem nevoie sa ajungem la destinatie in timp record si mai ales cand ne aflam la intersectii sau in bulevarde aglomerate sau cand gresim directia. GPS-ul trebuie sa reactioneze cat mai repede si sa isi corecteze traseul in functie de greseala noastra.
Harti incluse
Harti incluse
GPS-ul nu este decat o harta completa care isi are informatiile din cele extrase de sateliti si care cauta pentru noi cel mai bun traseu indiferent in ce punct al globului ne aflam. Cel mai bun sistem de navigare vine la pachet cu mai mult de o harta chiar daca vorbim de Romania sau de intreaga Europa. Aceste harti pot fi instalate oricand si vor trebui actualizate period, deoarece infrastructura sufera modificari de la luna la luna, sa nu mai zicem de la an la an. Sensurile de pe strazi se schimba, strazi noi apar, altele apar ca interzise, iar autostrazile ne place sa credem ca se extind de la an la an.
Unii producatori de GPS vor cere utilizatorilor taxe suplimentare pentru a cumpara harti aditionale, deci nu vin mereu in pachetul initial al dispozitivului. Este de recomandat ca utilizatorul sa verifice de la inceput ce harti are incluse si daca nu are tot ce ii trebuie sa isi cumpere acele harti. Cele mai bune produse include orientarea cu o voce in limba romana, pe cand altele vin doar in varianta in engleza.
Afisare 3D si atentionari vocale
Afisare 3D si atentionari vocale
Multi spun ca un GPS bun sau cel mai bun GPS este cel care ofera o vizibilitate in model 3d si te atentioneaza cu privire la traseu pentru a evita sa gresesti si apoi sa iti reconfigureze traseul. Afisarea 3D, ca si cum ai zbura cu avionul iti poate oferi o mai buna orientare pe strazi decat vechea varianta 2D. Aceasta optiune trebuie sa fie sustinuta de un procesor si o memorie RAM puternica, altfel s-ar putea sa ingreuneze vunctionarea dispozitivului si viteza de reactie sa se reduca drastic.
Alimentare
Alimentare
Exista mai multe modalitati de alimentare si anume bateriile proprii care vor trebui schimbate des sau alimentarea USB care este mai utila.
Accesorii
Accesorii
Dispozitivele de navigare vin de obicei insotite de accesorii precum suportul de prindere pe parbriz sau pe bord pentru ca utilizatorul sa aleaga varianta care i se potriveste sau care i se pare mai putin periculoasa, incarcatorul de masina care este indispensabil utilizarii la drumuri lungi si regulate, cablul USB, un stilou ce poate fi folosit pe touch screen pentru a nu-l murdari cu propriile amprente si chiar o hura pentru a-l proteja de zgarieturi sau socuri. Este bine sa verifici ce accesorii sunt incluse in pret pentru a nu plati in plus pentru lucruri de care nu ai nevoie sau pe care nu ti le doresti.
Transmitator FM
Transmitator FM
Este bine de stiut ca aparatul GPS poate functiona si pe post de transmitator folosind melodiile MP3 stocate pe hard diskul sau si transmise catre radioul masinii, apoi redat prin FM.
Garantia
Garantia
Un alt factor important este garantia care insoteste orice aparat electronic nou. De obicei este de un an sau chiar doi daca utilizatorul este norocos. Unele magazine online permit extinderea garantiei achitand o taxa suplimentara.
Cel mai bun GPS nu este usor de ales avand in vedere atatea modele si branduri aflate pe piata, dar speram sa va fi oferit o vedere de ansamblu asupra elementelor care sunt cele mai importante atunci cand se doreste achizitia unui dispozitiv care sa usureze viata oricarui sofer, incepator sau nu, sofer de cursa lunga sau de curse ocazionale in necunoscut. De aici utilizatorul poate alege criteriile pe care le pastreaza si astfel poate cumpara cel mai bun navigator GPS care este potrivit nevoilor sale, ii ofera functionalitatea dorita si care i se incadreaza perfect in buget, pentru ca asta este cel mai important.