Cel Mai Bun Purificator de aer in 2023

Purificator de aer cu functie de umidificare Daikin Ururu MCK75J
Cel mai bun
Un purificator de aer cu functie de umidificare si filtrare a aerului in 6 trepte.
Purificator de aer cu functie de umidificare Daikin Ururu MCK75J
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Purificator de aer Philips AC2887/10, Indicator PM2.5
Cel mai recomandat
Purificator de aer excelent cu filtru din carbon si cu indicator de PM 2.5
Purificator de aer Philips AC2887/10, Indicator PM2.5
VEZI PRETULVEZI PRETUL
Purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 2H
Cel mai ieftin
Face parte din gama purificatoarelor de aer foarte accesibile si destul de bune. Are si senzor de PM 2.5
Purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 2H
VEZI PRETULVEZI PRETUL

 

Casa noastra este locul in care ar trebui sa ne simtim cel mai bine. De asemenea, este locul in care ne intoarcem intotdeauna cu drag de oriunde ne-am duce. Pentru a ne simti ca acasa in locuinta noastra aerul pe care il respiram ar trebui sa fie mereu proaspat si cu miresme placute.

In special cand vorbim de locuinte care stau mult timp cu geamurile inchise si sunt aerisite rar cum ar fi garsonierele sau apartamentele, care pe langa asta au un spatiu foarte mic inauntru, unde ventilatia nu are loc, avem nevoie de un aparat care sa ne ajute. Trebuie sa ne cream un aer proaspat sau frumos mirositor pentru a ne simti bine si pentru a fi sanatosi.

Aerul respirat este de cele mai multe ori cauza principala a unor boli de plamani cum ar fi astmul sau bronsita. Cand avem copii mici in casa lucrurile sunt si mai grave deoarece trebuie sa fim de doua ori mai atenti la mediul lor de viata, la ce mananca, la ce beau, dar mai ales la calitatea aerului pe care il respira.

Este cunoscut faptul ca acei copii care au trait mult timp si de la varste fragede in medii cu mucegai, aer inchis, imbacsit si mult praf au dezvoltat alergii si boli grave de plamani care i-au urmarit toata viata. Parintii sunt direct responsabili de santatea si confortul celor mici, mai ales in primii ani din viata cand sunt cei mai predispusi la boli si simptome care se vor agrava odata cu trecerea timpului.

Pentru a rezolva aceasta problema un purificator de aer este cel mai indicat. Daca avem copii mici si mediul locuintei are probleme mari ne va trebui cel mai bun purificator de aer care sa dea cele mai bune rezultate si sa ne ajute sa traim sanatosi, intr-un aer respirabil. Dupa doar cateva ore de functionare calitatea aerului se va imbunatati vizibil devenind respirabil fara eforturi si tuse.

Purificatorul de aer are de obicei multiple functii de filtrare si purificare dintre care cele mai importante sunt tehnologia HEPA si functia de ionizare. Acest dispozitiv nu este doar un device in tren, ci este dispozitivul care iti va imbunatati calitatea vietii deoarece functioneaza in mod similar cu un aparat de aer conditionat, adica absoarbe aerul printr-un ventilator si il curata trecandu-l prin multiple filtre inainte de a-l expulza inapoi in camera.

Aerul dintr-o camera este de obicei responsabil pentru dureri de cap, nervozitate, insomnii, iar ele pot deveni doar amintiri atunci cand purificatorul este achizitionat si pus in functiune. Pe piata se gasesc o multime de modele de purificatori, iar pentru a-ti face alegerea mai usoara si putin mai avizata iti punem la dispozitie un Ghid complet si detaliat al cumparatorului cu toate caracteristicile la care ar trebui sa fii atent.

Ghidul cumparatorului

Tipologia

Exista doua mari categorii de purificatoare – purificatoare de camera si purificatoare de mare capacitate. Daca dispozitivul este achizitionat pentru locuinta este imperios necesar sa fie portabil si ca sa nu coste prea mult, ar trebui sa alegi un model de camera.

Acest model are de obicei dimensiuni reduse pentru a putea fi miscate, transportate usor si sunt eficient in purificarea aerului unui spatiu restrans, ceea ce il face ideal pentru apartamente si garsoniere. Alt avantaj ar fi faptul ca nu are nevoie de conditii speciale de instalare fiind gata de functionare imediat dupa ce este scos din cutia sa.

Pentru cei care au locuinte mari, spatioase sau care au nevoie de purificarea aerului in suprafete extinse cum ar fi un lounge, bar sau o sala de conferinte este necesar sa aleaga un purificator de mare capacitate care sa fie ulterior instalat la sistemul de incalzire. Aici va fi nevoie de o echipa de instalare pentru ca acest model trebuie sa fie perfect incorporat in structura spatiului respectic, iar pretul sau poate sa fie destul de ridicat avand in vedere rezultatele pe care le ofera.

 

Certificare HEPA

Aceasta este recomandata indiferent de tipul purificatorului achizitionat. Pentru cei care isi doresc ca toate particulele sa fie scoase din aerul incaperii pentru a-i proteja pe membrii familiei de alergii este necesar ca aparatul sa fie compus dintr-un filtru HEPA care poate retine 99.7% dintre toate particulele din aer ceea ce il face cel mai eficient model de pe piata.

Achizitionand un astfel de filtru utilizatorul se asigura ca praful si alte microorganisme cum ar fi bacteriile sau acarienii, polenul sau alte tipuri de alergeni vor fi eliminati complet din aerul camerei.

Pentru cei care nu isi doresc o performanta atat de mare un filtru de aer conventional va fi de ajuns. Este bine totusi ca utilizatorul sa verifice procentul de filtrare inainte de achizitie. Mai mult este bine sa achizitioneze filtrul separat deoarece el va trebui schimbat dupa o anumita perioada de utilizare pentru ca face parte din consumabilele aparatului.

Cel mai bun purificator de aer va avea cu siguranta un filtru hepa si totodata are posibilitatea de a inlocui aceste consumabile cu produse usor de gasit pe piata.

Volum aer purificat

Dupa acest criteriu purificatoarele de aer se clasifica in doua categorii – aparate cu filtrare sporita si aparate cu filtrare extinsa. Pentru utilizarea intr-un apartament un purificator conventional este destul de puternic pentru ca poate filtra maxim 25 metri patrati, iar la case acelasi model poate filtra aerul pe o suprafata de 25-35 metri patrati.

Modelele de capacitate mare sunt de obicei recomandate in spatii extinse care pot masura si 50 metri patrati in care pot fuma un numar de 40 persoane. Pentru locuinte este recomandat ca utilizatorul sa aleaga un model conventional deoarece consumul energetic va fi mai scazut si asta il avantajeaza intotdeauna.

 

Optiuni si functii

Un purificator de calitate trebuie sa contina mai multi indicatori cum ar fi – rata de purificare a aerului, indicatorul de schimbare a filtrului, dar si reglajul de viteza.

Pentru cei care vor sa stea cat mai departe de praf sau polen pot alege modelele conventionale care pot purifica o suprafata de 150-200 metri cubi care contine aceste doua substante alergene. Daca utilizatorul este fumator, va trebui ca aparatul sa faca fata nevoii de a purifica aerul pe o raza de 200 metri cubi filtrati intr-o ora.

Este bine ca utilizatorul sa aleaga un model care sa il avertizeze in privinta duratei de viata a filtrului. Mai mult reglajul vitezei de functionare il va ajuta sa adapteze ritmul de lucru al aparatului la dimensiunea spatiului in care va fi plasat. Tinand cont de acest lucru, la viteze mai reduse zgomotul va fi la fel de redus. Este bine ca utilizatorii sa aleaga modele care produc maxim 60 dB la cea mai mare viteza pentru a fi suportabili mai ales in camerele celor mici.

 

Capacitate de filtrare

Pe piata exista dispozitive cu un singur sistem de filtrare sau cu mai multe. In general cel mai bun purificator este cel care are cel putin 5 moduri de functionare si care include: un filtru HEPa, un filtru cu carbune activ, un filtru electrostatic, raze de lumina ultraviolete si o functie de ionizare. Astfel va acoperi toate tipurile de impuritati care pot exista intr-o locuinta: praf, microorganisme, substante toxice, etc.

 

Nivel de zgomot

De obicei numarul decibelilor va fi influentat de debitul de aer, iar cele mai bune purificatoare au mai multe trepte de functionare – low, medium, high, iar utilizatorul are optiunea de a selecta nivelul de zgomot in functie de necesitatile proprii.

Pentru cei care doresc sa instaleze un purificator de aer in dormitor  este bine sa achizitioneze un purificator care creeaza un zgomot de maxim 20 dB pentru a fi insesizabil in timpul somnului si a nu deranja.

 

Timer

Este bine ca purificatorul sa aiba o functie care sa le arate utilizatorilor timpul de functionare.

 

Lampa UV

Acest element face ca lumina ultravioleta sa contribuie la purificarea mai amanuntita a aerului unei camere, dar poate fi folosita si ca lumina de veghe in camera copiilor de exemplu.

 

Senzori

Un purificator modern va fi prevazut cu un senzor de aer curat adica ii va arata utilizatorului nivelul de poluare la care este expus zilnic. Un alt senzor util este cel care ii atrage atentia utilizatorului atunci cand este nevoie sa ii schimbe filtrele sau sa completeze apa, daca purificatorul are o functie de umidificare.

 

Functia de umidificare

Aceasta functie este deosebit de importanta in camerele celor mici mai ales daca au probleme respiratorii si au nevoie de un nivel al umidificarii constant in camera. Astfel nivelul de umiditate in camera va fi mentinut constant la un nivel confortabil pentru cei care respira acel aer.

Alegerea unui purificator de aer nu este atat de dificila pe cat ar parea. Daca utilizatorul stie clar ce buget are, dar mai ales ce nevoi vrea sa acopere, lucrurile devin putin mai clare. A alege cel mai bun purificator de aer devine o alegere de tip floare la ureche atunci cand utilizatorul stie ce caracteristici cauta, ce functii ii trebuie neaparat, dar mai ales cand stie ce buget disponibil pentru aceasta achizitie are. Speram ca ghidul cumparatorului detaliat mai sus sa aduca un plus notabil de informatie tuturor utilizatorilor neavizati care isi doresc sa cumpere un purificator pentru casa sau afacerea lor.