Cel Mai Bun SSD in 2024
Informatia este cea mai de pret resursa in zilele noastre in afara de timp care este limitat. Daca vechea zicala era ca timpul inseamna bani, noua zicala este ca informatia inseamna si mai multi bani.
La inceputurile calculatoarelor informatia era stocata in HDD-ul portabil si atunci se credea ca este cea mai buna metoda de stocare. Timpul a trecut si totul s-a schimbat incercand sa ridice eficienta si viteza la cote cat mai inalte. Nu este nevoie sa lucrezi in domeniul gadgeturilor IT pentru a sti ce inseamna memorie. HDD este acronimul de la piesa hardware pe care se stoca odata informatia.
Cum tehnologia a evoluat si nu se opreste din transformarea spre mai bine, mai mult, mai repede, stocarea informatiei a trecut de la dischete la cloud si modul de stocare a informatiei intr-un PC este folosind memoria de tip SSD.
Memoria SSD este de fapt un nou tip de hard disk, mult mai performant, dar si mult mai scump. Atunci cand iti doresti un calculator care sa porneasca repede si sa deschida la fel de repede programe precum Photoshop sau alte programe de editare foto-video, trebuie sa stii ca iti va trebui o memorie SSD cat mai performanta si eficienta.
Ce este de fapt memoria SSD? Este un tip de hard disk creat folosind o tehnologie mai noua care va asigura performante superioare, dar la un pret mai mare decat un hard disk clasic pe care il stim cu totii. SSD vine de la solid state drive si are dimensiuni mult mai mici decat hard diskul traditional, functioneaza cu o viteza mai mare si nu va face niciun zgomot deoarece nu are componente mecanice care sa vibreze in timpul functionarii sale.
Deci, SSD-ul este tot un tip de hard disk, dar o versiune mai noua si mai eficienta care seamana izbitor cu un stick USB. De fapt, ambele dispozitive folosesc o memorie numita NAND si sunt de dimensiuni mici. Nu contine o parte mecanica, ci doar un microprocesor care va controla scrierea si citirea datelor, de asta este si atat de silentios pe cat de rapid. Partea proasta este ca va costa mai mult decat un HDD.
SSD-ul este tehnologia mai noua si poate fi folosita atat pe un sistem de tip desktop, cat si pe laptop. Spre desosebire de un HDD este mai rapid si functioneaza cu 200-600 MB/s, pe cand HDD-ul o face cu 50-120 MB/s, utilizeaza cu pana la 50% mai putina energie electrica si nu produce caldura. Magnetismul nu distruge datele cum o face la HDD si are o capacitate mai mica decat a unui HDD. Partitia pe care iti vei instala Windows-ul si celelalte programe ar trebui sa fie de tip SSD pentru rapiditate la pornire si executare rapida a aplicatiilor. Pe un sistem poti folosi in acelasi timp si SSD si HDD fara a avea vreo problema.
Avantaje aduse de SSD:
- Timp de bootare extrem de scurt – calculatorul si programele se deschid foarte repede
- Orice aplicatie este deschisa si lansata la modul rapid
- Deschiderea si salvarea documentelor se va face fara timpi morti, indiferent de marimea acestora.
- Copierea documentelor si transferul datelor se fac mult mai rapid decat cu un HDD.
Concluzia este ca SSD-ul functioneaza cu cel putin 30% mai repede decat un HDD traditional si diferenta de pret merita. A alege cel mai bun SSD nu este usoara, asa ca am pregatit Ghidul Cumparatorului pentru oricine doreste mai multe informatii si vrea sa ia o decizie avizata.
Ghidul Cumparatorului
Viteza
Viteza
Aici vorbim de viteza de citire si de cea de scriere. Desi producatorii ofera userilor viteza maxima de citire si scriere pe care au atins-o in timpul testelor, la utilizarea normala viteza este mult redusa. SSD-ul functioneaza mai repede decat HDD-ul, ceea ce inseamna o performanta mai mare mai ales cand userul vrea sa lucreze pe acel PC sau laptop. Fiecare SSD are viteza sa de functionare si userul trebuie sa se uite la viteza de scriere, respectiv de citire pe care o are. Este bine ca primul parametru sa fie ales cam la 400 MB/s, iar pe al doilea sa fie cam 300 MB/s. Se exprima in MG/s si cea mai buna viteza este de 400-500 MB/s.
Tehnologia Incorporata
Tehnologia Incorporata
Este de doua feluri – SLC si MLC, iar tipologia si configuratia chipurilor NANA sunt cele care fac diferenta intre ele.
Daca detii o firma si ai nevoie de spatiu de stocare extins pentru serverele tale sau pentru statii de lucru profesionale, trebuie sa alegi SSD-ul de tip SLC – Single Level Cell care foloseste o metoda noua de a stoca un bit pe o singura celula. Capacitatea de stocare este limitata si performantele, durabilitatea acestui model de SSD sunt incomparabile cu orice alt tip de SSD. De asemenea, acest model rezista la un numar imens de cicluri de scriere – 5.000.000 care ii va oferi o viata de aproximativ 5 ori mai lunga decat versiunea cealalta de stocare, MLC. Singurul inconvenient al acestui SSD este faptul ca este cel mai scump de pe piata.
Tehnologia MLC- Multi Level Cell este recomandata atunci cand nu avem nimic iesit din comun de facut pe acel PC sau cand ne dorim doar sa inlocuim hardul pentru a avea un spatiu de stocare mai extins pentru diverse fisiere. MLC-urile stocheaza in general 2 biti de informatie care poate fi scrisa pe o singura celula. De aceea vor asigura un spatiu disponibil mai mare decat ce ofera SLc-urile, dar au performante putin mai restranse, adica vor suporta in general 1.000.000 -2.000.000 de cicluri de inscriptionare ceea ce inseamna mai putin decat jumatate din ceea ce ofera in mod normal un SLC. Pretul acestei tehnologii este mai mic si face ca aceatsa sa fie mai populara decat cealalata indiferent ce performante ofera. O a treia varianta ar fi TLC – Triple level cell, adica 3 biti de informatie ce pot fi scrisi pe o singura celula si garanteaza mai mult spatiu de folosit.
Tipul de Memorie
Tipul de Memorie
Userii non-profesionali folosesc de obicei gama NAND si pe cea DRAM. A doua versiune nu este folosita decat in configurarea serverelor si se mai numeste memorie volatila. SSD-urile confectionate folosind acest standard au incorporate un set de baterii si un sistem propriu prin intermediul caruia va efectua un backuppentru siguranta si protectia informatiilor stocate.
Capacitatea
Capacitatea
Acest aspect se refera la cat volum de informatie poti stoca pe o astfel de memorie. Se stie de la inceput ca o tehnologie mai noua si mai eficienta costa mai mult, de aceea SSD-ul vine la un pret mai mare decat HDD-ul. Cea mai potrivita capacitate este de 100 GB, adica suficient de mare incat sa il folosesti pe tip de disc de boot pentru a instala Windows-ul si celelalte drivere sau softuri. Daca iti permiti poate avea 100% SSD pe calculatorul tau. Pentru a upgrada sistemul desktop poti alege o capacitate de 120-240 GN, iar pentru un laptop poti alege minim 240 GB si maxim 480 GB.
Daca ai laptop si vrei sa iti iei cel mai bun SSD va trebui sa cauti o capacitate mai mare deoarece in interiorul laptopului nu ai prea mult loc pentru a adauga inca un HDD. Pentru o capacitate de stocare mai mare poti folosi un HDD extern si astfel investitia ta va fi accesibila, indiferent daca ai desktop sau laptop. Completarea hardware-ului cu un SSD este cea mai buna metoda de a upgrada intregul sistem pentru a-l folosi la cea mai mare viteza disponibila.
SATA
SATA
Aici vorbim de o interfata – ATA care poate fi numerotata I, II sau chiar III. Cea mai buna varianta este SATA III deoarece are cea mai buna rata de transfer de aprox. 6Gbps. Atunci cand alegi o tehnologie SATA trebuie sa te asiguri in prealabil ca sistemul tau este compatibil cu acea versiune. Daca nu va accepta SATA III, va trebui sa alegi o versiune cu o performanta mai scazuta, dar care sa fie perfect compatibila cu ceea ce ai tu.
MTBF
MTBF
Este vorba de un standard precizat de companiile producatoare cumparatorilor pentru a le oferi un minim de garantie. Acest parametru este de fapt un numar care indica orele de functionare si este de obicei stabilit intre 1.000.000 si 2.000.000 de ore ca un timp mediu de functionare fara defectiuni.
Conectivitatea
Conectivitatea
Daca iti doresti o viteza mare de reactie si rapiditate in deschiderea programelor in care lucrezi, iti va fi utila o conectivitate buna de tip SATA 3.
Garantia
Garantia
Ultimul, dar nu cel mai neinsemnat aspect este garantia, care te ajuta atunci cand ai probleme cu acea componenta hardware si o poti schimba cu alta noua functionala la intreaga capacitate.
Brandul
Brandul
Domeniul IT este un teritoriu in care brandul inca are o putere mare de convingere, iar producatorii cei mai faimosi se tin bine pe pozitii si sunt greu de detronat. Cel mai faimos brand este Intel, urmat de Samsung, urmeaza Kingston, SanDisk. Samsung este un brand care vine cu un pret accesibil majoritatii userilor, de aceea a si castigat rapid in popularitate. Alte branduri ofera modele cu capacitate mare, dar o rata de transfer mica.
Acestea fiind discutate, cel mai bun SSD este componenta care se potriveste perfect in sistemul tau si il ajuta sa devina mai performant.