Cel mai bun tensiometru in 2020

   
Tensiometru de brat complet automat Omron M2Tensiometru de brat complet automat Omron M2Detalii
Tensiometru de brat Omron M2 Basic, validat clinicTensiometru de brat Omron M2 Basic, validat clinicDetalii
Tensiometru electronic de brat Well BLDP-ARM-TRUSTY-WLTensiometru electronic de brat Well BLDP-ARM-TRUSTY-WLDetalii

Sanatatea este cea mai mare bogatie a unui om si ar trebui sa avem grija de ea in fiecare zi pentru ca este cel mai important aspect al vietii noastre. Fara sanatate nimic nu este posibil. Minte sanatoasa in corp sanatos, spunea un dicton latin, dar este atat de usor sa ne conservam sanatatea? In timpurile dificile in care traim sanatatea nu vine niciodata pe primul loc si cea mai des intalnita boala este hipertensiunea.

Hipertensiunea arteriala este o boala care afecteaza persoane de toate varstele si cauzele sale nu sunt cunoscute cu precizie de catre medici. Categoria de oameni pe care ii afecteaza cel mai frecvent sunt batranii, mai ales cand vorbim de cei care au deja o alta boala in corp.
Pentru a preveni aceasta boala sau pentru a tine un tratament sub control, este esential sa avem in casa un dispozitiv de masurat tensiunea care se numeste tensiometru.

Acest dispozitiv care acum ceva timp se gasea doar in cabinetul medicului este acum disponibil oriunde, dar mai ales este usor de folosit si persoana interesata afla in cateva secunde ce tensiune are. Astfel isi poate da seama daca tratamentul functioneaza sau daca factori externi cum ar fi stresul si efortul fizic ii influenteaza tensiunea arteriala.

Cel mai bun tensiometru este cel care se utilizeaza usor de catre orice varstnic sau copil, care afiseaza rapid informatia de care persoana in cauza are nevoie, fara informatii inutile sau neclaritati.

Tensiometrul se pozitioneaza pe bratul de obicei dezgolit de maneca, se regleaza circumferinta pentru a strange putin mana spre a descoperi pulsul mai repede si apoi va arata tensiunea din acel moment. Pentru a stii cu siguranta daca tensiunea este una buna sau nu, se recomanda documentarea online daca nu se poate cere sfatul unui medic in acel moment.

Alegerea unui tensiometru nu este cea mai usoara alegere deoarece pe piata exista o multime de produse si acest produs se afla la limita dintre obiect medical de specialitate si ingrijirea pacientilor acasa de catre persoane neavizate. Lumea moderna in care traim impune ca in fiecare casa sa existe un tensiometru pentru a ne verifica tensiunea acasa inainte sa ne alarmam degeaba. Obiectul este util si indispensabil mai ales in locuintele unde traiesc persoane cu probleme de sanatate care trebuie tinute sub permanenta supraveghere.

Pentru aceia care vor sa aleaga un tensiometru bun la un raport calitate – pret si mai bun, Ghidul cumparatorului de mai jos le va aduce mai multe elemente de care sa tina cont in viitoarea achizitie.

 

Ghidul cumparatorului

 

1

Tipul de tensiometru

Pe piata exista doua tipuri de tensiometre: automate si semi-automate. Cele automate functioneaza dupa apasarea pe un buton de Start, pe cand cele semi-automate cer umflarea si dezumflarea manuala a unei pompite. Cele mai multe tensiometre care sunt folosite la domiciliu de catre o persoana care nu detine studii medicale de specialitate sunt de obicei digitale, adica nu necesita niciun efort sau cunostinte din partea celui care le foloseste. Acestea sunt recomandate persoanelor care nu stiu nimic despre domeniu si nu au pe cine sa intrebe, adica utilizatori fara experienta.

In functie de modul de fixare exista iarasi doua tipuri de tensiometre: unele au fixare pe brat, iar altele au fixarea la incheietura mainii. Cele care sunt fixate pe brat au de obicei o mai mare precizie decat cele care se pun la incheietura mainii deoarece pulsul se simte mai usor pe brat. Medicii incurajeaza si ei acest tip de tensiometru in detrimentul celuilalt tip care poate sa dea rezultate eronate sau sa fie nevoie de incercari repetate de a verifica pulsul pentru persoanele cu hipotensiune care au un puls slab.

Tensiometrele cu fixare pe incheietura sunt mai usor de folosit, dar nesigure si de obicei mult mai ieftine. Cei care vor rezultate cat mai precise si mai corecte vor trebui sa apeleze la varianta profesionala, adica fixarea pe brat desi este mai scumpa. Monitorizarea riguroasa a tensiunii cere cele mai bune instrumente. Atunci cand utilizatorul foloseste un tensiometru doar din curiozitate si nu din rigurozitate medicala, poate apela la tensiometre mai putin precise si mai ieftine.

2

Standarde de calitate

Tensiometrele au ajuns atat de populare in randul publicului larg incat se gasesc in cele mai neobisnuite locuri chiar daca nu sunt magazine de specialitate, ci supermarketuri sau chair targuri.
Chiar daca preturile reduse fac cu ochiul, trebuie ca utilizatorul sa verifice daca produsul vine in cutie cu documente care sa demonstreze provenienta, producatorul si de obicei, certificarile internationale detinute. Acestea pot fi de la urmatoarele: Societatea Britanica pentru hipertensiune, Societatea Europeana pentru Hipertensiune sau oricare alte autoritati in domeniul hipertensiunii.

3

Marimea mansetei

O masuratoare precisa impune o manseta care sa se potriveasca perfect pe brat. De asemenea, sa se umfle si a fie reglabila pentru orice brat. In ceea ce priveste standardele teoretice, manseta de brat va trebui sa acopere cam o trime din distanta umar-cot si de asemenea sa se inchida strans pentru a “simti” cat mai bine pulsul.

Cele mai multe tensiometre vin in dimensiunea standard, medie, adica pentru o circumferinta a bratului de circa 22-33 cm. Exista si firme care produc tensiometre in alte marimi pentru a se potrivi pentru orice utilizator., Cu cat pacientul ce trebuie verificat este mai corpolent, cu atat manseta trebuie sa fie mai mare.

4

Detectarea aritmiilor

O mare parte din oameni au fost diagnosticati cu aritmie si urmeaza un tratament specific bolii lor si conditiei generale de sanatate. Orice modificare a ritmului cardiac trebuie sa poata fi detectata cu ajutorul tensiometrului daca acesta detine acea functie. Tensiunea mare sau alte probleme cardiace ar trebui sa fie detectate rapid si in timp util de catre utilizator pentru a se duce la medic inainte de a fi prea tarziu. De asemenea, cu ajutorul tensiometrului se poate verifica daca un tratament isi face efectul, este potrivit sau nu. Aceasta functie este extrem de utila femeilor gravide, diabeticilor si chiar pacientilor obezi care au hipertensiune arteriale.

5

Alimentarea

Alimentarea este una dintre cele mai importante lucruri atunci cand vine vorba de un electronic portabil. Majoritatea aparatelor functioneaza cu 2 pana la 4 baterii alcaline care se pot cumpara de oriunde. Pe de alta parte, exista si dispozitive care pot fi rapid alimentate la priza si adaptorul de priza se afla in pachetul initial sau trebuie cumparat separat. Bateriile au in general o durata de viata de circa 6 luni.

Pentru cei carora le este mai usor sa foloseasca tensiometrul in priza, este bine sa se verifice daca tensiometrul are sau nu un adaptor inainte de a-l achizitiona. Aceasta varianta este de obicei folosita de batrani deoarece uita sa isi cumpere baterii sau amana sa faca acea achizitie, nu mai vorbim de momentele cand isi uita bateriile acasa atunci cand pleaca in vacanta/vizita.

6

Memorarea rezultatelor

O functie foarte interesanta pe care o poate aduce in plus cel mai bun tensiometru de pe piata este functie de memorare a rezultatelor. Astfel utilizatorul poate sa salveze un pacient in memorie si sa ii incarce valori ale tensiunii in repetate randuri pentru a avea un istoric si a putea verifica daca tensiunea din prezent se incadreaza in parametrii normali sau nu. Utilizatorul poate sa memoreze valorile tensiunii in fiecare moment al zilei sau cu o frecventa zilnica sau chiar saptamanala tinand cont de recomandarea medicului. Unele tensiometre permit stocarea datelor a mai multi pacienti ceea ce nu poate fi decat un lucru bun.

De asemenea, vorbim de tensiometre care pot masura tensiunea arteriala de 3 ori la simpla apasare a unui buton pentru a masura cu precizie valoarea tensiunii dintr-un moment al zilei. Mai interesant este faptul ca va oferi o medie a acelor 3 valori masurate, ceea ce inseamna cea mai apropiata valoare de realitate.

7

Marja de eroare

Orice dispozitiv functioneaza cu o marja de eroare. Tensiometrele trebuie sa aiba o marja de eroare de maxim 3 mm HG si aceasta valoare este de obicei mentionata in garantia sau cartea de instructiuni oferita de producator la sectiunea legata de calibrare sau verificare. Existenta unui tensiometru in casa este un lucru important deoarece dupa o anumita varsta persoanele care au deja probleme de sanatate trebuie sa fie atente la toti parametrii organismului lor pentru a nu agrava situatia. In special persoanele diabetice, obeze sau care au probleme cu inima trebuie sa isi verifice tensiunea cat de des posibil.

Exista parinti care au copii cu probleme si atunci tensiometrul devine indispensabil din casa lor asa cum nu le lipseste termometrul pentru orice eventualitate sau insulina cand copilul sufera de diabet.

Cel mai bun tensiometru este cel care are un pret ieftin, dar nu de duzina si care arata valori cat mai apropiate de realitate. Posibilitatea de a memora datele si de a functiona pe baterii sunt avantaje aduse de tensiometrele cele mai moderne si practice.

Alegerea celui mai bun tensiometru atunci cand vorbim de sanatatea celor dragi este dificila si trebuie sa tina cont de diversi factori despre care am amintit mai sus. Atunci cand starea de sanatate se agraveaza se recomanda prezentarea la medic pentru a fi consultat si consiliat, dar pana atunci verificarea tensiunii arteriale acasa trece primejdia rea.