Cel mai bun tensiometru in 2020

Tensiometru Omron M2
Cel mai vandut
Este un tensiometru de brat, complet automat si cu o precizie foarte mare la masurare.
Tensiometru Omron M2
VEZI DETALII SI PRET
Well BLDP-ARM-TRUSTY-WL
Cel mai bun pret
Tensiometru electronic de brat cu 60 de memorii ce functioneaza pe 4 baterii tip AA.
Well BLDP-ARM-TRUSTY-WL
VEZI DETALII SI PRET
Tensiometru Omron M7 Intelli IT
Cel mai bun
Un tensiometru digital cu conexiune prin blutooth, ce il recomanda a fi un tensiometru profesional.
Tensiometru Omron M7 Intelli IT
VEZI DETALII SI PRET

 

Tensiometrul este un aparat pe care ar trebui ca fiecare persoana sa il aiba in casa. De ce? Tensiunea noastra arteriala creste si descreste in majoritatea patologilor. Astfel, monitorizand valorile tensiunii arteriale, dar si valorile pulsului cu ajutorul unui tensiometru bun, putem cu usurinta sa ne dam seama daca starea noastra de sanatate este in parametri, sau daca organismul nostru este in suferinta si trebuie sa facem o vizita la medic.

Mai nou, regasim pe piata cateva aparate medicale, care nu sunt atat de cunoscute precum este un tensiometru. Este vorba despre un pulsoximetru, un aparat medical cu care se poate lua tensiunea, pulsul si nivelul saturatiei de oxigen din sange.

Ce putem masura cu ajutorul unui tensiometru?

Conform specialistilor, valorile tensiunii arteriale trebuie sa se mentina undeva la pragul de 120/80 Hgmm. Hipertensiunea arteriala apare la valori de peste 139/89 Hgmm.

Valorile sub 100/65 Hgmm indica hipotensiune arteriala. Hipertensiunea sau hipotensiunea arteriala sunt semnalmentele unor probleme in organism, iar asta ar trebui sa ne trimita la medic. Hipertensiunea este cunoscuta ca fiind “ucigasul tacut”, iar aceasta denumire o are pentru ca poate sa evolueze fara ca persoana sa prezinte simptome.

Iata de ce, un aparat de masurat tensiunea arteriala este un obiect esential pentru orice persoana, indiferent daca se stie sanatoasa sau nu.

Valorile pulsului unui adult variaza, in medie, intre 60 si 80 de batai pe minut. Valorile peste pragul maxim indica o tahicardie, iar valorile sub pragul minim indica o bradicardie. Ambele pot sa apara in diverse afectiuni, de aceea un tensiometru clasic, ne poate indica cu usurinta daca suntem intre aceste limite.

Dar care este cel mai bun tensiometru si ce ar trebui sa cumparam? Fiind un aparat, acesta poate oricand sa afiseze erori. Pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale avem nevoie de un tensiometru profesional.

Multitudinea ofertelor de pe piata face ca o persoana care cauta sa isi achizitioneze un astfel de aparat, sa fie pusa in dificultate din cauza gamelor si tipurilor variate de modele.

Detaliem in acest articol principalele tensiometre de pe piata, preturile si caracteristicile acestora, pentru a putea sa alegem simplu si in cunostiinta de cauza cel mai bun tensiometru.

Care sunt tipurile de tensiometre?

Tensiometru electronic sau automat

Aceste aparate sunt extrem de usor de folosit de catre orice persoana si ofera o acuratete destul de mare a rezultatelor.

Pot fi de doua feluri: aparate cu manseta care se pozitioneaza pe brat, sau aparate cu manseta care se pozitioneaza pe antebrat, mai exact pe incheietura mainii. Cel mai utilizat model pentru acasa este tensiometrul de incheietura. Tensiometrul de brat, este regasit mai mult in cabinetele medicale si in ambulatorii, fiind utilizat de catre personalul medical. Motivul pentru care cadrele medicale aleg sa foloseasca variantele cu manseta pe brat este precizia, deoarece masurarea se efectueaza la arterele mai mari ale bratului.

Asta nu inseamna ca cele pozitionate pe incheietura nu sunt precise.

Tensiometru semi-automat

Variantele semi-automate sunt relative iesite din uz, avand in vedere faptul ca este mult mai simplu si la indemana, atat pentru o persoana obisnuita, cat si pentru un cadru medical, sa foloseasca un aparat automat.

La cele semi-automate, este necesar sa fie introdus aer in manseta.

Tensiometru mecanic

Tensiometrul mecanic este destul de dificil de utilizat si necesita si o oarecare pregatire. Acest tip este de fapt un tensiometru manual. Se pozitioneaza stetoscopul pe localizarea arterei si se umfla manseta. Aceasta se dezumfla apoi treptat, in timp ce se asculta bataile inimii si se noteaza valorile tensiunii arteriale. Necesitand atat cunostiinte de anatomie, cat si cunostiinte tehnice si medicale, acest tip de tensiometru cu stetoscop este utilizat doar de catre personalul medical, de catre medici si de catre asistente.  Tehnica a fost inlocuita treptat cu utilizarea tensiometrelor electronice de brat, fiind mult mai usoare de utilizat.

Cele mai importante caracteristici ale unui tensiometru

Ca sa alegi cel mai bun tensiometru trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte:

  • Cat de usor iti este sa folosesti aparatul;
  • Dimensiunea mansetei;
  • Alimentarea dispozitivului;
  • Afisajul valorilor inregistrate;
  • Extraoptiuni (istoricul valorilor masurarate, inchirerea automata, culori asociate valorilor, etc);
  • Senzorii de precizie;
  • Pretul tensiometrului;
  • Cat de des il folosesti (uz caznic sau uz professional);
  • Cat de usor folosesti aparatul.

Usurinta cu care este utilizat tensiometrul este importanta. Daca se va utiliza foarte des si regulat tensiometrul, este de preferat sa se aleaga unul electronic cu pozitionare pe incheietura. Acestea sunt usor de folosit si au o acuratete buna a rezultatelor.

Dimensiunea mansetei

Manseta tensiometrului este de obicei ajustabila, cu marimi potrivite pentru o circumferinta de pana la 42 de cm. In cazul in care aparatul va fi folosit de catre o persoana supraponderala, este bine sa se citeasca detaliile producatorului cu privire la circumferinta maxima pentru a se putea alege cel mai bun tensiometru cu o manseta potrivita.

Alimentarea aparatului

Alimentarea unui tensiometru ieftin si bun este de obicei cu baterii, dar exista si tensiometre cu incarcare la priza, pe baza de adaptoare. Bateriile pot fi inlocuite si cu acumulatori pe care sa ii incarcati la priza, daca doriti sa scapati de  de grija achizitonarii regulate de baterii consumabile.

Exista si variante duale, atat cu baterii, cat si cu adaptoare. Se poate folosi alternativ, dupa preferinte, optiunea de baterie, iar cand acestea se consuma, sa se treaca pe varianta de incarcare la priza.

Afisajul tensiometrului

Daca tensiometrul este folosit de catre o persoana in varsta sau cu probleme de vedere, este recomandat sa se aleaga un aparat cu un afisaj mare si clar al cifrelor, pentru a fi cat mai usor de citit.

Extraoptiuni si accesorii

Tensiometrele pot avea si accesorii, cum ar fi: borseta sau adaptor la curent pe langa optiunea de baterii. Multe dintre ele folosesc afisaj Led care se coloreaza in functie de valorile tensiunii arteriale: verde sau albastru pentru valori normale si rosu pentru valori sub sau peste limita. Inchiderea automata pentru prelungirea duratei de viata a bateriilor sau un istoric al ultimelor valori tensionale masurate sunt optiuni care pot creste pretul unui tensiometru.

Exista tensiometre care permit si descarcarea datelor pe calculator. Aceasta optiune este folositoare pentru ca statistica se poate trimite foarte usor prin sistem electronic catre medic, pentru a stabili tratamentul sau a va monitoriza starea de sanatate.

Unele aparate au capacitatea de a detecta aritmiile. Pentru bolnavii cronici care se stiu cu istoric de aritmii, optiunea de tensiometru cu detector de aritmii poate fi utila.

Senzori de precizie

Unele aparate au incorporati si senzori de precizie. Astfel, chiar si un utilizator neesperimentat va putea sa masoare cu precizie tensiunea arteriala, deoarece la o pozitionare incorecta senzorii de precizie se vor activa si te vor atentiona sa adopti o pozitie corecta. Senzorii de precizie sunt utili pentru o mentinere a unei pozitii corecte a dispozitivului in raport cu inima. Acestia vor ajuta la efecturarea unei masuratori corecte si la acuratetea rezultatelor.

Pretul tensiometrului

Pretul variaza in functie de producator, tip si optiunile pe care le are. Un tensiometru ieftin porneste de la 80 de lei si poate sa ajunga pana la 1000 de lei. Pentru a alege cel mai bun tensiometru pentru dumneavoastra, trebuie sa stabiliti daca doriti un model simplu sau un model complex, pentru care se va plati un pret mai ridicat.

In principiu, toate aparatele fac acelasi lucru: masoara valorile tensiunii arteriale si ale pulsului. Deci pana la urma, ramane la latitudinea fiecaruia cat doreste sa plateasca pentru un astfel de aparat. Daca se cauta un tensiometru ieftin si bun pentru uz caznic, pretul va fi mai mic. Daca se cauta un tensiometru profesional pentru uz medical, pretul va fi considerabil mai mare.

Beneficiile achizitionarii unui tensiometru

De ce sa imi cumpar un aparat pentru masurat tensiunea arteriala?

Tensiometrul este de ajutor atat persoanelor sanatoase, pentru ca ii poate ajuta sa isi monitorizeze starea de sanatate, sportivilor sau gravidelor. Se stie faptul ca tensiunea ridicata in sarcina poate duce la afectiunea numita preeclampsie, de aceea orice gravida trebuie sa isi masoare regulat valorile presiunii sangelui. Investitia in acest aparat nu trebuie sa fie neaparat foarte mare. Se poate monitoriza tensiunea arteriala si cu un tensiometru ieftin, dar care are o acuratete a rezultatelor.

Persoanele bolnave, cu afectiuni cronice, cardiovasculare, trebuie de asemenea sa detina un tensiometru. Aceasta categorie speciala de persoane, va trebui sa il foloseasca chiar si de mai multe ori pe zi. Un astfel de aparat este indispensabil pentru bolnavii cronici.